Processor iPhone SE deelt dreun uit aan Android

Goed nieuws voor kopers van deze budgetvriendelijk iPhone SE

Met de iPhone Se brengt Apple een echt powerhouse op de markt van midrangers. We zagen al eerder dat Apple daarmee wellicht met zichzelf gaat concurreren. Het blijkt echter dat de capaciteiten nog veel meer competitiekracht hebben.

Het geheim van de iPhone SE is de processor

Met het inbouwen van de allermodernste processor, de eigen A13, heeft Apple namelijk een schot in de roos gelost. De A13 chip bestaat uit twee grote processorkoppen die ervoor zorgen dat de kritieke processen op jouw iPhone doorgaan. Daarnaast zijn er nog 4 koppen op de processor geïnstalleerd. Deze zorgen voor achtergrondtaken, zooals het afspelen van muziek of het laten functioneren van jouw iPhone terwijl deze niet gebruikt wordt.

Bovendien kan Apple via software instellen welke koppen en delen van de processor wel en niet gebruikt worden. Zo zorgt de techgigant dat er wel voldoende kracht aanwezig is om alle processen uit te voeren. Tegelijkertijd voorkomt ze dat de processor traag wordt door nodeloze capaciteit te vermijden.

De iPhone SE processor vergeleken met Android

De vraag is natuurlijk wat je in de praktijk merkt van de processorkracht als je voor de keuze staat tussen het kopen van een iPhone SE en een Android-toestel. Met de A13-chip scoor je de processor met de hoogste Geekbench-score in de markt. Daarmee verslaat de iPhone SE alle Android-precessoren op dit punt en kan zij wedijveren met de iPhone 11-serie.

Het feit dat de smartphone als geheel niet aan de top staat komt omdat Apple de specificaties bewust naar beneden heeft bijgesteld.

Hoe toekomstbestendig is de iPhone SE?

Doordat de prestaties van de A13-chip nu bewust beperkt worden weten we dat deze iPhone tot veel meer in staat is. Daarmee weten we ook dat de chip krachtig genoeg is om ook in de toekomst de veranderingen die Apple doorvoert aan te kunnen en competatief te blijven ten opzichte van de Android-smartphones.

Binnen Apple zal de chip al snel voorbij gestreeft worden. Zoals we eerder schreven komt de A14-chip eraan. Deze opvolger zal de A13 in de schaduw zetten, maar daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan. Qua prijs-/kwaliteitverhouding is er met de iPhone SE dus absoluut geen reden tot zorgen.

Bron: Cnet

6 reacties

 1. Ik heb het al vaker gezegd, die hele rat race over processor snelheden zijn te vergelijken met een wedstrijdje ver pissen of wie de langste piemel heeft. Met een midrange SoC in je telefoon kun je 99,9% van alle apps zonder problemen draaien. Die 300.000+ scores in Antutu zijn echt totaal mesjogge, als je een score behaalt van rond de 100.000 is er niks aan de hand. Het is alsof je een topsnelheid van 280 km/u vergelijkt met een van 320 km/u , terwijl je nergens meer harder dan 100 of 130 km/u kunt rijden.

  Datzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor de beeldschermresoluties (of meer recent: scherm refresh rates). Echt, 2K of zelfs 4K resoluties op een 6,x”scherm en dan nog 90 tot 120 Hz verversingsfrequenties… gekkenwerk. Alleen onder vergelijkende tests en/of labtesten valt zoiets nog in positieve zin op. Als je zo’n smartphone terug schroeft naar 1080p en 50 of 60 Hz, is er geen hond die het zal merken in het alledaagse gebruik; behalve dan dat je accu veel minder rap leegloopt, waarschijnlijk.

 2. “when you use all of the CPU performance available, then the Snapdragon 865 scores 3,450 for Geekbench 5 multi-core, compared to 3,480 of the iPhone 11. Meaning that, while Geekbench doesn’t say that the Snapdragon 865 can beat the A13, it clearly shows that they are now neck-and-neck”
  https://www.google.com/amp/s/www.androidauthority.com/snapdragon-865-beats-apple-a13-1066243/amp/

  Hoe kan de SE dan, die lager geklokt is dan de 11, elke Android verslaan in Geekbench ???? Misschien alleen een Samsung vanwege hun Exynos variant, Samsung geeft dan ook Android een slechte naam hierdoor want voor velen staat Android gelijk aan een Samsung, maar afijn…Wat daar staat in artikel klopt dus niet, misleiding dus in voordeel van de Appel. Waarom?

 3. Leuk, snelle Cpu waar je niks mee kan. Bepaalde belangerijke zaken zoals Nightmode zijn er bewust uitgelaten terwijl die juist met de A13 prima te doen zijn.
  Gelukkig krijg je er een ‘Geweldige’ batterijduur voor terug …. Kijk maar:

  https://youtu.be/KRrsIp1kNtc

  Is lachen na 1 jaar, heb je weer de Iphone 6/7 flashbacks met een halve dag en nerveus zoekend naar de lader.
  in je 5 jaar aan updates kan je 2x een accu laten vervangen bij de Apple store, wordt het toch weer een 600 euro phone uiteindelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *