iPhone XR heeft alles in zich om populairste iPhone te worden

iPhone Xr
Apple kiest er dit jaar voor om niet twee, maar drie nieuwe iPhones te lanceren. De iPhone XR is het goedkopere broertje van de XS, maar kan best eens het best verkochte model worden.

We bewaren de prijs doorgaans tot het eind van een artikel, maar in dit geval doen we dat niet. De iPhone XR is immers niet de beste, meest uitgebreide iPhone van dit moment, maar moet het juist hebben van de prijs. Hij gaat 859 euro kosten als je kiest voor 64GB opslagruimte. Dat maakt hem 300 euro goedkoper dan de iPhone XS, die in de verkoop gaat vanaf 1159 euro. Voor de variant met 128GB betaal je 919 euro, 256GB opslag kost 1029 euro.

Geen OLED, maar LCD
Ook niet onbelangrijk: wat heeft Apple gedaan om de Apple XR goedkoper te maken dan de XS? Allereerst de display: dat is geen OLED-scherm, maar LCD. Apple noemt het een Liquid Retina-scherm en claimt dat er geen beter LCD-scherm bestaat. De randloze display meet 6,1″ en heeft een resolutie van 1792 bij 828 pixels. Ter vergelijking: je krijgt dus een scherm dat 0,6″ groter is dan bij de iPhone 8 Plus, maar dan in een kleinere behuizing.

iPhone Xr

De iPhone XR-display beschikt niet meer over 3D Touch. In plaats daarvan krijg je Haptic Touch, een eenvoudigere variant van hetzelfde systeem. Face ID is natuurlijk wel aanwezig, want hoe moet je een toestel zonder homebutton of vingerafdrukscanner anders ontgrendelen? De iPhone XR ondersteunt ook Tap to Wake en is dus met een tik op de display ‘wakker’ te maken.

6 kleuren
De behuizing van de iPhone XR is gemaakt van aluminium en is verkrijgbaar in zes uiteenlopende kleuren: White, Black, Blue, Coral, Yellow en Red. Wij zouden voor zwart gaan, omdat de schermranden dan het minst opvallen. Bij een wit of geel toestel zul je die immers nog steeds redelijk goed zien.

iPhone XR

De camera is eenvoudiger dan die van de iPhone XS. Je krijgt één lens en moet het dus doen zonder optische zoom. Die ene camera is gelukkig wel hetzelfde als bij de XS, dus ook de iPhone XR profiteert van alle verbeteringen die Apple op dit gebied heeft doorgevoerd. Daarnaast stopt de techgigant voor het eerst zijn Portrait Mode in een toestel met één lens. Dankzij een combinatie van software en hardware kan de iPhone XR dus ook prachtige portretten schieten.

iPhone Xr

A12-chip
Qua processor en accuduur is de iPhone XR een behoorlijke upgrade ten opzichte van de iPhone 8. Onder de motorkap ligt de gloednieuwe A12 Bionic-chip, dus reken er maar op dat de iPhone XR snel is. Daarbij komt dat dit toestel het op een volle accu tot 1,5 (!) uur langer volhoudt dan de iPhone 8 Plus. Dat is een compliment waard, want diezelfde iPhone 8 Plus werd door veel mensen geroemd om zijn accuduur.

[gv data=”9m_K2Yg7wGQ”][/gv]

De iPhone XR is te reserveren vanaf 19 oktober. De release van het toestel is gepland voor 26 oktober.

15 reacties

 1. Ik ben benieuwd wat het verschil eigenlijk is qua scherm. Het OLED scherm is fraai, maar een goede LCD scherm scheelt wel even 300 euro… Denk dat ik liever een LCD scherm met veel opslag zou willen dan een OLED scherm met weinig.

  • @willeme: Wat verder kijken Willem ….
   resolutie (PPI) is echt wel minder
   Duidelijke bezels rond het scherm, terwijl de X best wel bezeless te noemen was. Wat is het nut van je Notch dan als je toch bezels hebt.
   Geen 3D touch meer
   1 camera ipv 2

   Zo ff uit de losse pols (en er zijn meer verschillen) toch wel even wat meer verschillen voor die 300 euro.
   Enne we kunnen nu opeens LCD ook wel goed vinden en ons afvragen of je het verschil kan zien maar laten we elkaar alsjeblieft niet in de maling nemen. Oled is ECHT een verschil en de superlatieven waren niet aan te rukken verleden jaar toen Apple eindelijk met Oled kwam dus dat punt is wel degelijk al gemaakt.

   • @turbobrick: Mijn iPhone 7 heeft LCD, mijn X heeft OLED. Het is mooier, absoluut. Maar in het dagelijks gebruik vind ik het verschil niet waanzinnig groot. Nogmaals, zeker fraaier, maar ik kan begrijpen dat iemand het niet een mega-upgrade vind.

    • @willeme: Nee, en men heeft dus een keuze. Maar dat, met de andere verschillen, maakt wel dat het prijs verschil er is.
     Wat velen dachten is dat er een goedkope Iphone aankwam, sinds jaren ..
     Wat er kwam is in weze een goedkope iphone X. Leuk voor de mensen die dus de X te duur vonden maar voor hen die gewoon niet meer die idiote prijzen willen betalen en een 700 euro phone verwacht hadden (dat dachten velen echt !) die komen bedrogen uit.

     Let wel, op Android vlak zien we ook 1000 euro machines, gewoon duur ! MAAR (de grote MAAR) er is keuze, en je kunt een telefoon kiezen van 50 euro (nieuw) tot wel over de 2000 euro (nieuw) en een half miljoen verschillende prijzen er tussen in.

     Nu is bij Apple de bodem 850 euro en dat is toch fors meer voor die mensen die in het Apple ecosysteem wilden blijven en bijv. een SE al prima vonden en dus honderden euro’s goedkoper uit waren.

     • @turbobrick: In wezen is de iPhone Xr de iPhone 9. Niets meer, niets minder. Betere specs dan de 8, iets minder dan de X. Deze had ik wel verwacht, net als de meeste tech-reviewsites en YT-kanalen. Ik kan niet zeggen dat er echt een verrassing was met de aankondiging vandaag (alhoewel ik meer van de Xs verwacht had).

      Apple is altijd hoger in de markt geweest. De SE was een redelijke basis-smartphone. Alles wat je nodig hebt. Maar we weten beide dat het gewoon een omgekatte iPhone 5 was, een ontwerp uit 2012. Wat had Samsung toen? De Galaxy S2? Ik had toen een super-Sony ;-).

      Wil je een basis-Apple iPhone, dan denk ik dat het nog een jaar of twee gaat duren. Dan wordt de iPhone 8 de iPhone Base (ofzo). A12 chip erin, minimale updates, leuke kleurtjes en een prijs van 499 euro voor 64 GB. Die komt dan uit in 2020. Heb je een basis telefoon met het design van meer dan 5 jaar oud.

      Ik weet dat je een schurfthekel aan Apple hebt en dat mag! Ze vragen een godsvermogen voor redelijke specs. Sommige mensen waarderen de toegevoegde waarde die zij vinden dat een iPhone wel heeft en een Android-device niet. Dat wil niet zeggen dat dat ook zo is.

     • @willeme: Geen schurfthekel aan Apple maar wel een hekel aan de teneergang van Apple de afgelopen jaren.
      Ik had in 2003 al een Ipod, heb een MBA, was 1 van de eerste met een Ipad 1, 2x een Ipad 3, en heb nu Air2.
      Heb voor in de auto een handjevol ipods gehad en voor mijn zoon ook een MBA gekocht voor school en binnenkort een Imac.

      Mac guru ? Zeker niet maar weet er genoeg van inmiddels.
      Nooit een Iphone gehad maar afgezien van het bellen was er weinig verschil met mijn Ipods en Ipads.

      Ik heb in weze een haat liefde verhouding die steeds meer bekoeld door het in mijn ogen gebrek aan innovatie, het verwijderen van zaken en er niks voor terug geven en natuurlijk de krankzinnige prijzen.

      Als je goed leest zie je dat ik op Android vlak soms ook erg kritisch ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *