Is dit de sneeuwmachine van de toekomst?

Kannonne
Global warming? Niks mee te maken, we laten het zelf sneeuwen.

Als je nu op een welverdiende Kerstskitrip bent, kan het zijn dat je vandaag toch Apparata zit te lezen. Jammer joh, maar skiën zonder sneeuw is toch een stuk minder leuk.

Gelukkig werken Oostenrijkse onderzoekers aan een nieuwe oplossing voor sneeuw-arme winters: de sneeuwwolk. En ja, het gaat dus om een kunstmatige sneeuwwolk. In Obergurgl zijn ze deze winter hard bezig met het testen van de Kunstmatig Sneeuwwolk. Niet de allercoolste naam natuurlijk, wij hadden de Oostenrijkers geadviseerd om te kiezen voor Insta-sneeuw-matic of Snow-3000 TM.

Maar goed, de naam boeit niemand, het gaat om de sneeuw. Wat is er zo speciaal aan die wolk? Waar normale sneeuwkanonnen van een bepaalde hoeveelheid water maar 3 kubieke meter sneeuw weten te maken, kan de wolk er 15 kuub van maken. En dat is dus echte poedersneeuw en niet van die balletjes die sneeuwkanonnen doorgaans produceren.

In de ballon wordt een mist/nevel van water gespoten bij een temperatuur van min vijf graden. Daarna worden er een soort ijskristalletjes in die mist geschoten waar de damp zich aan vastplakt tot een sneeuwvlok. Presto, superechte sneeuw!

Dit jaar wordt er alleen nog maar mee getest, dus als je nu naar een groene alpenwei zit te kijken, dan kun je hier rustig verderlezen, of nog een extra bakje muesli nemen bij het ontbijtbuffet. Wees in ieder geval blij dat er geen lawines zijn.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *