Is het einde van de populaire JPEG-files nabij?

Is het einde van de JPEG-bestanden in zicht?
We kennen allemaal JPEG- en PNG-bestanden, maar het zou maar zo kunnen dat de JPG straks verleden tijd is en we overstappen op BPG.

Waarschijnlijk heb je nog nooit van BPG gehoord. Dit bestandsformaat is namelijk ontwikkeld door een Franse programmeur, genaamd Fabrice Bellard. Hij doopte dit nieuwe formaat om tot een Better Portable Graphic-file. De BPG-bestanden zorgen namelijk voor mooiere beelden dan een JPEG. Daarnaast zijn ze ook nog eens de helft kleiner dan JPEG’s.

Betekent dat het einde voor de JPEG? Dat is op dit moment nog moeilijk te voorspellen. JPEG’s worden namelijk overal gebruikt en dat is met deze nieuwe files nog niet het geval. Wanneer je een BPG-afbeelding wilt laden heb je namelijk een speciale Javascript-code nodig. Als onze browers snel op deze nieuwe ontwikkelingen inspelen en deze files gaan ondersteunen, kan het wel eens heel snel gaan.

Wanneer je nog eens goed het verschil wilt zien tussen beide bestandsformaten, dan kan dat op deze website.

Nog geen reacties

 1. Ik heb het even bekeken op een scherm met hoge resolutie en rijke kleurweergave, ik denk dat het verschil niet groot genoeg is, daarnaast wordt het internet ook steeds sneller, data-omvang van een afbeelding gaat daarom m.i. een steeds kleinere rol spelen voor wat betreft het laden van een internetpagina.

  En dan nog het volgende:
  A: de meeste mensen kan de afbeeldingskwaliteit toch geen zak schelen.
  B: Javascript en sommige browsers blijft toch een issue.
  C: Uit Frankrijk is nog nooit iets goeds vandaan gekomen.

  Conclusie: Kansloos!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *