Het laatste uur geslagen voor klassieke Zwitserse horloges?

een Longines horloge
De smartwatch heeft een inhaalslag gemaakt op de Zwitserse horloge-industrie.

Voor het eerst werden er in 2015 meer smartwatches verkocht dan klassieke Zwitserse uurwerken. Dat zegt Strategy Analytics, die een onderzoek heeft gedaan naar de opmars van de digitale wearables.

En die opmars is enorm. Het vierde en laatste kwartaal van 2015 was goed voor een verkooptoename van 315,6 procent in vergelijking met diezelfde periode in 2014. Maak je diezelfde vergelijking met de Zwitserse uurwerken dan zien we een min van vijf procent. Volgens Strategy Analytics steekt de Zwitserse industrie de kop in het zand en zijn de vernieuwingen nihil.

Een bedrijf uit het neutrale land die wél probeert te vernieuwen op digitaal gebied is Tag Heuer. De horlogeproducent kwam in 2015 met de Connected. Een smartwatch die in samenwerking met Google en Intel is ontwikkeld. Het bijzondere aan dit klokje is dat Tag Heuer de wearable kan ombouwen naar een mechanisch horloge als je de smartwatch zat bent. Tevens is het mogelijk om iedere twee jaar een vernieuwde smartwatch te laten inbouwen.

10 reacties

  1. Swiss Watch is ‘slechts’ -4,8%. Denk dat het op een bepaald punt wel zal stabiliseren. Denk ook dat vooral de lagere segmenten hier last van hebben (zeg tot zo’n 2.000 euro).

  2. Dit dachten ze ook toen de japanners aankwamen met hun digitale horloge in de jaren 80.

    Er zijn altijd horloge liefhebbers. Ik heb een rodina (met een seagull movement) en ik ben er super tevreden mee, zeker gezien het prijs wat ik ervoor heb betaald.

    • @dragonforce: Nou ja, die japanners hebben toen ook hun stukje markt verworven natuurlijk, maar dat zien we nu als normaal en onderdeel van die markt. Dat geef ik dan ook aan: nu even wat impact, daarna stabilisatie.

  3. Oke, ik ben mede-schuldig (eind vorig jaar een smartwatch gekocht dus). Maar er komt dit jaar ongetwijfeld nog een mechanisch horloge bij. Zelfs de mooiste watchface haalt het niet bij een mechanisch uurwerk. En dat uurwerk blijft gewoon doortikken, die smartwatch moet iedere nacht aan de lader…

  4. Je kunt een Smartwatch niet vergelijken met een handgemaakt mechanisch horloge. Gemiddeld duurt het 3 maanden om een handgemaakt horloge in elkaar te zetten. Het bezitten van een dergelijk horloge geeft een speciaal gevoel. Het is te vergelijken met een klassieke auto. Ik reed lange tijd een Ford Escort Mexico uit 1972, de rijervaring is onvergelijkbaar met een moderne auto, maar 1.000 x leuker.

    • @rickknows: Het is natuurlijk een geheel nieuwe productgroep, mee eens. Maar toch een horloge. Vergelijkbaar in de zin van welk uiterlijk het je geeft. Zo geeft een handgemaakt horloge bij sommigen een klassiek gevoel en voor een Smartwatch juist een modern gevoel. Op sommige aspecten, vind ik, vergelijkbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *