Is het verstandig om je telefoon heel de nacht op te laden?

Batterij-oplaadtips
Hoe kun je het beste met je smartphone-batterij omgaan? Is het slim om hem van 0 naar 100 procent op te laden, of kun je hem beter in korte sessies aan het stopcontact hangen? Dit artikel geeft nieuwe inzichten op deze allesomvattende levensvraag.

De website DigitalTrends ging op onderzoek uit om een antwoord te vinden op de populairste oplaadtips. Daarvoor spraken ze met Shane Broesky, mede-oprichter van Farbe Technik, een bedrijf dat opladers maakt. Hij stelt dat de meeste smartphones slim genoeg zijn om te weten als ze vol zitten. Op dat moment wordt de stroomtoevoer gestopt, zodat je batterij niet lui wordt.

Hoesje eraf
Dat betekent echter niet dat je een toestel in alle gevallen heel de nacht aan de oplader moet hangen. Lithium-ion batterijen zijn namelijk erg gevoelig voor hoge temperaturen, en als je een case om je smartphone hebt zitten, zul je daar voor moeten uitkijken.

Veel hoesjes laten hitte namelijk slecht ontsnappen, wat voor cel-oxidatie kan zorgen. Dit resulteert uiteindelijk in een batterij met een kleinere capaciteit. Haal je hoesje dus even van je telefoon af voordat je hem een nachtje stroom laat slurpen.

Charge cycles
Volgens Broesky kun je een smartphone het beste rond een batterijpercentage houden dat tussen de 50 en 80 procent schommelt. Je toestel door de dag heen in korte sessies opladen is ook goed om de ionen actief te houden. Regelmatig bijladen is volgens Broesky dus beter dan een volledige oplaadbeurt van 0 naar 100 procent. Deze ‘charge cycles’ doen namelijk meer kwaad dan goed voor je batterij.

7 reacties

  1. Sinds de lithium-ion techniek is het inderdaad geen probleem meer wat laden en luie accu’s betreft. Feit is wel dat je voor nog geen tientje een nieuwe frisse accu hebt, dus om nu zoveel “moeite” te nemen om je accu te sparen, nah

  2. Hoemetbatterijenomgaan is een terugkerend debat op tech sites. De meningen verschillen nogal. Wat mij betreft moet nieuwe technologie het leven makkelijker maken. Dus wil ik niet de hele dag bezig zijn met het controleren van de status van mijn batterij, ingewikkelde acties moeten ondernemen om een filmpje te kijken op tv enzovoort. Ik hang gewoon ’s avonds mijn telefoon aan de lader omdat dit gewoon het makkelijkst is. Ik heb een samsung dus als de batterij er mee op gaat houden koop ik wel een nieuwe.

  3. Je kan een lithium ion gerust volledig opladen, gevaarlijk is het juist om hem helemaal leeg te laten lopen. Minder dan 30% is slecht voor de levensduur.

  4. De batterij van de telefoon van mijn vrouw (samsung S3) was helemaal bol gaan staan. Weggegooid en een nieuwe erin gezet. Komt dat ook door de hele nacht laden? Dat had ik nooit met mn nokia’s vroeger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *