Is inbranden bij OLED-schermen een reëel risico?

Lekker uren op Apparata surfen
Urenlang op Apparata surfen, heeft het gevolgen voor je OLED display?

Er zijn op het moment geen smartphones op de markt met een beter scherm dan die van de iPhone X (geproduceerd door Samsung). Toch zullen velen van ons het al wel eens hebben meegemaakt met een telefoon, tv of laptop; een ingebrand scherm. De vraag is dus, loop je als veel betalende smartphonegebruikers risico op het inbranden van je scherm als je te lang op een pagina blijft hangen? Het korte antwoord: nee.

Een test van Citizen concludeert dat het langdurig aan eenzelfde beeld blootgestellen van moderne OLED-schermen nauwelijks impact heeft op de kwaliteit van de displays. Voor de test werden de iPhone X, de Galaxy S7 Edge, en de Galaxy Note 8 gedurende meerdere weken blootgesteld aan eenzelfde beeld, zoals hieronder te zien is.

De schermen werden in regelmatige intervals gecontroleerd, maar pas na zo’n 500 uur begonnen de displays tekenen van inbranding te vertonen. Je hoeft je dus helemaal niet druk te maken dat het langdurig bekijken van een plaatje of het non-stop spelen van een game uiteindelijk een blijvende indruk achterlaat op je scherm. Althans, mits je niet meer dan 3 weken aan een stuk naar hetzelfde loopt te staren, maar dan heb je hele andere problemen om mee te dealen….

Overigens is er wel een klein verschil te zien in de resultaten. Zo bleef de iPhone X het langst ongedeerd door het constante beeld en kregen de Galaxy S7 Edge en de Note 8 al iets eerder genoeg van het plaatje. Ook was de schade na dezelfde tijd het minst erg bij de iPhone X. Maar goed, de verschillen zijn verwaarloosbaar als je je bedenkt dat niemand, maar dan ook echt niemand meerdere weken aan een stuk door naar hetzelfde zit te staren.

Over OLED gesproken, in dit artikel leggen we uit wat het verschil is tussen die techniek en de iets oudere LCD-techniek. Ook lees je hier wat de kou met Apple’s superieure displays doet.

Foto @Citizen
Via: BGR

6 reacties

 1. “Er zijn op het moment geen smartphones op de markt met een beter scherm dan die van de iPhone X”.

  Volgens wie? Qua resolutie en helderheid moeten ze hun meerdere erkennen in bv de Galaxy Note 8. Heb zonet 2 reviews bekeken ( van Tweakers en MKBHD ) en geen van beiden claimt dat deze het beste scherm heeft, dus is best nogal objectief, niet?

  • @simonmc: Helemaal juist !
   In de reviews heeft de Note8 vrijwel altijd het beste scherm ooit.
   Echter met een benchmark meting conform kleurwaardes en kleurgetrouwheid is het de Iphone X.

   Maar nogmaals, in reallife is het keer op keer de Note8 die de winst pakt. Sterker nog de Note8 is bij de meesten ook de meest complete Smartphone van 2017.

   • @turbobrick: Ik heb die Note8 laatst vastgehouden. Indrukwekkend apparaat. Qua specs en afmetingen is het bijna een laptop :-D. Het zal mij niet verbazen als het de kant opgaat van Razor, dat je smartphone uiteindelijk je trackpad, cpu en gpu is voor je laptop.

    Ontopic: iPhone X scherm is volgens benchmarks beter dan de Note8, idd. Dus wat @yannickspinner zegt klopt wel. Zeker met die aparte kleurenschema is dat duidelijk zichtbaar. Maar als je gewoon je iOS menuutje hebt, zie je er eigenlijk vrij weinig van. Appjes, WhatsApp, e-mail, iTunes: zó anders is het ook weer niet t.o.v. van andere smartphones (mijn inziens).

    • @willeme: Willem, qua afmetingen valt de Note8 best mee. Klein is het zeker niet hoor maar als je ziet wat een screen estate je hebt, een ingebouwde stylus, en alle toeters en bellen dan is het een dwerg vergeleken met een Iphone 6/7/8 Plus model.

 2. “Toch zullen velen van ons het al wel eens hebben meegemaakt met een telefoon, tv of laptop; een ingebrand scherm.” Nog nooit meegemaakt en ken ook werkelijk niemand die er las van heeft (gehad); Mijn Panasonic Plasma TV heeft er na 7jr ook nog steeds géén last van. Technisch is inbranden een risico(tje), maar dat velen het hebben meegemaakt een broodje aap vlg mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *