Japan zegt eindelijk vaarwel tegen floppy

Japan floppy

Niemand, maar echt niemand, gebruikt er nog floppy disks. Behalve de Japanse overheid… Japan is verslaafd aan de floppy.

Na dertig jaar is het dan eindelijk zover, de Japanse overheid gaat afstappen van de floppy disk. Je leest het goed, GAAT afstappen van de floppy. Voor de jongere Apparata lezer, een floppy is zeg maar een usb stick waar je 1,44 MB op kunt opslaan. Zeg maar een halve MP3…

De Japanse minister van digitale zaken Taro Kono kondigt via Twitter aan dat wat hem betreft de floppy in de prullenbak kan. Hij verklaart de oorlog aan de floppy.

Op zich zou je zeggen, geen probleem, dan stop je er toch gewoon mee? Waar kopen ze dingen überhaupt nog en in welke computer kun je ze nog gebruiken. Maar zo simpel lijkt het niet te zijn in het land van de rijzende zon.

Meer dan 1.900 voorschriften

Volgens de minister, die er zelf over gaat, is er namelijk in zo’n 1.900 voorschriften wettelijk vastgelegd dat overheidsdocumenten moeten worden opgeslagen op diskettes. Deze oude procedures zorgen ervoor dat de Japanse overheid erg moeilijk toegankelijk is voor de burgers. Hoe kom je immers bij de floppy’s?

Het moet wel de natte droom zijn van de Nederlandse ministerploeg. Diskettes kun je ontzettend goed kwijt maken en bij een WOB-verzoek kun je altijd nog zeggen dat de diskettes per ongeluk door een ambtenaar zijn geformatteerd. Mark Rutte moet wel realtime zijn sms archiveren, want anders past het niet op de 1,44 MB van het floppy.

Minister Kono heeft wél gewetenswroeging en wil graag toegankelijk zijn voor journalisten en burgers uit eigen land en dus wil hij dat de overheid de cloud gaat gebruiken om bestanden te gaan archiveren en toegankelijk te maken.

We faxen!

Overigens is de floppy niet het enige jaren negentig relikwie dat de Japanse overheid graag in de lucht houdt. Ook de fax is volgens de BBC nog altijd een heel belangrijk communicatiemiddel voor de Japanse overheid. Om de fax naar het archief te verbannen loopt al een tijdje een project, maar niet erg succesvol.

Bijzonder dat een land dat zo onderdeel is van de technische vooruitgang in de wereld zo ver achterloopt op dit gebied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *