Je bent gek als je geen Chromebook koopt

Auteur: , 16 Reacties
Koop nu een chromebook

Nederlanders zijn zuinig. Waarom koopt iedereen dan een Macbook?

Loop een gemiddelde computerzaak binnen en je ziet een hele rij ultrabooks staan en allerlei obligate machientjes met Windows en dan een nummer erop. Zal allemaal heel goed werken, geloof ik zo, maar het kan anders. En kijk een Starbucks in door de etalage (nooit naar binnen gaan, in verband met dure en smerige koffie) dan zie je tientallen hipsters met hun Macbooks.

Wat je echt bijna nooit ziet, is iemand met een Chromebook. Maar dat is nou juist de ultieme computer, en wel om de volgende redenen:

  • Een Chromebook is retegoedkoop, al vanaf €250 heb je een complete laptop in je rugzak zitten.
  • Doordat hij goedkoop is hoef je er ook niet zo zuinig op te zijn, dus je plakt hem zo vol met allerlei stickers. En als je hem kapotmaakt is er ook geen man overboord, koop je weer een nieuwe.
  • Als je je Chromebook kwijtraakt (vergeten, gejat, laten vallen) is er geen enkel bestand kwijt. Al je werk staat in de cloud bij je Google Drive.
  • Er zit een klein hard schijfje (SSD) in van een paar gigabyte waar je de laatste paar documenten offline bij je hebt, dus als je echt geen internet bij de hand hebt, dan kun je in ieder geval een paar documenten bewerken.
  • Die SSD is helemaal versleuteld, dus als een dief je data eraf wil halen dan moet hij de FBI bellen, want anders komt er geen zinnig document uit.
  • Voor bijna elk programma dat je op je Mac of Windowsbak kunt draaien is er wel een extensie of app die je aan je Chromebook kunt toevoegen.
  • Door de SSD is een Chromebook echt waanzinnig snel. Vijftien seconden nadat je hem aangezet hebt zit je al in je eerste document te tikken.

Goed, de Google Drive is voor veel mensen even wennen, maar als je eenmaal over bent, dan wil je nooit meer terug. Heb jij nog meer voordelen van Chromebooks ontdekt, of vindt je het echt verschrikkelijke apparaten, laat het ons dan horen in de comments.16 reacties

Eens. Heb zelf een MacBook air maar m’n dochter en ouders een chromebook (HP). Ik koop volgende keer zelf ook een chromebook. Ideaal ding. Snel, licht en supergoedkoop
Helemaal mee eens. Maar misschien kunnen jullie ook eens aandacht besteden aan het ‘ombouwen’ van een oude, maar nog goed bruikbare laptop door Windows te vervangen door Chrome OS en eventueel een SSD in plaats van de harde schijf. Is m.i. een heel interessante optie, zeker als je Windows 10 niet kunt (of wilt!) gebruiken..
@gerrit6: goed idee. Volgende week! Heb het al eens gedaan, heel leuk en handig
@valetparker:
Ben benieuwd.
Ik heb nog een oude EEE PC liggen waar ik het op wil uitproberen.
Tsja, lange tijd was een Samsung Galaxy ook om diezelfde reden beter dan de iPhone. Bijna zelfde kwaliteit, maar toch goedkoper.
En kijk nou, de Galaxy S7 is even duur als de iPhone 6S. Hoe zou dat nou toch komen?
Chromebooks zijn geschikt voor specifieke computergebruikers. Allerlei VPN situaties werken niet, beveiligingscertificaten van bedrijven werken er niet mee, mailapplicaties die niet via een browser kunnen/mogen werken niet etc..Photoshop of iets dergelijks vergelijkbaars hoef je niet eens over na te denken, laat staan games van wat voor formaat dan ook (excl. webgames natuurlijk).

Dan natuurlijk nog de tekorten van google docs waar je, als je iets verder gaat dan een simpel a4’tje zonder heftige opmaak, al snel tegenaan loopt..

Maar voor op de bank, beetje online shoppen, bankzaken, e-mail e.d. ideaal!!
@entail:
Voor onderwijs en bedrijfsleven is er een admin console, waarbij je het toestel volledig kan beheren qua gebruikers- en toestelinstellingen. Zie https://support.google.com/chrome/a/answer/1289314?hl=nl
Handig om weten is dat je via die console ook perfect kan bepalen wat bij Google wordt opgeslagen!

Hierbij heb je ook de mogelijkheid om VPN-verbindingen op te zetten (https://support.google.com/chromebook/answer/1282338?hl=nl) en certificate management toe te passen (https://support.google.com/chrome/a/answer/6080885?hl=nl).

Natuurlijk zijn webapplicaties het meest geschikt voor een Chrome device maar tegenwoordig kan je ook perfect Android Apps draaien (https://support.google.com/chromebook/answer/6088175?hl=nl) en voor bedrijfsomgevingen is er een specifieke Citrix Receiver voor toegang naar legacy apps (https://www.citrix.com/downloads/citrix-receiver/chrome.html).

Tot slot kan je een Chrome device ook perfect configureren zodat hij slechts 1 app draait (zgn. Kiosk mode): perfect voor digital signage of examen apps (https://support.google.com/chromebook/answer/3134673?hl=nl)
@stromae: duidelijke uitleg, idd van een aantal dingen die ik niet wist! Maakt het platform een stuk toegankelijker voor professioneel gebruik
Heb al 2 jaar een Chrome book van sumsung, idd echt ideaal, rete snel , geen gezeik met beveiliging virus scanners etc etc allemaal online geregeld?
Ideaal om internet te surfen, ik wil niet anders meer.
He wat gek, deze advertentie is niet geblokkeerd door mijn AdBlocker.
@Donstil: komt omdat het geen advertentie is, gewoon een blog/opinie :D
Ik begin er pas aan als Android en Chrome OS zijn samengevoegd. Achterlijk dat dat anno 2016 nog steeds niet gebeurd is eigenlijk. Ze zijn er wel mee bezig geloof ik.
Kan je er Linux op draaien?
Ben wel geïnteresseerd naar de hardware maar wil niet mijn hebben en houwen delen met Google.
@rulefollower: volgens mij is Chrome OS in de basis een fork van Linux, of eigenlijk Unix. Dat geldt overigens ook voor Apple’s OSX.
anyway, Google’s search staat vol met verwijzingen hoe je een Linux distributie op een Chromebook zou kunnen installeren, bijvoorbeeld deze: https://www.linux.com/learn/how-easily-install-ubuntu-chromebook-crouton
Voor het gebruik van Chromebook op een oude laptop: Neverware.com. heb het op een usb geinstalleerd op een oude Toshiba Satelite. draait als een trein. geen gedoe met registeren zoals Windows. Je kan het eventueel ook als dual boot installeren.
@ealkema:
Vanavond geinstalleerd en ging vrij eenvoudig.
Hij herkende alleen mijn SanDisk USB Stick niet, maar poging 2 met een USB kaartje ging wel goed.
Komende week eens uitproberen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).