Je krijgt straks twee weken bedenktijd voor online aankopen

Je krijgt straks twee weken bedenktijd voor online aankopen
Vanaf morgen gelden er nieuwe regels voor online aankopen door Europese consumenten.

In deze regels, die voortkomen uit een Europese richtlijn van drie jaar geleden, staat dat consumenten tot 14 dagen na aankoop kunnen afzien van de overeenkomst. Nu is dat nog 7 dagen. Daarmee worden de regels voor online verkoop gelijk getrokken met verkoop op straat of aan de deur, waar de bedenktijd eveneens twee weken is. De verruiming van bedenktijd is ingesteld om domme consumenten te beschermen tegen malafide webshops. Ook worden webshops verplicht om het geld bij een annulering binnen twee weken terug te storten. Voorheen was dat een maand.

Tegelijkertijd wordt de telefonische verkoop van abonnementen aan banden gelegd. Alleen een mondelinge ‘ja’ is niet meer afdoende, er moet ook schriftelijk worden ingestemd. Daarnaast legt Nederland de tarieven van klantenservicenummers aan banden: bedrijven mogen maximaal 1 euro per minuut vragen voor servicenummers, en afrekenen per minuut wordt verboden.

Saillant detail: als webshops klanten niet goed informeren over de bedenktijd, die vanaf morgen verdubbelt, dan wordt deze automatisch op een jaar gezet.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *