Je slome laptop weer snel krijgen

Je slome laptop weer snel krijgen

Je slome laptop weer snel krijgen

Op een gegeven moment wordt je laptop langzamer. Wij hebben wat tips voor je om je slome laptop weer snel te krijgen.

Na verloop van tijd zal je laptop langzamer worden. Dit komt door allerlei redenen. Soms wordt je apparaat geleidelijk slomer, soms is het in een keer. Het is een beetje het lot, want je weet het niet. Wat we wel weten, is dat iedereen ermee te maken krijgt. Althans, als je niet om het jaar van laptop wisselt.

Laptop snel krijgen

De oorzaken van een laptop die snelheid verliest kan liggen aan een tekort aan intern geheugen, of dat er teveel programma’s draaien op de achtergrond. Het kan ook zijn dat je een virus hebt (gebruik dus een virusscanner). Wat ook mee kan spelen is de leeftijd, je laptop wordt gewoon ouder en slijt. Er zijn wel manieren om je apparaat weer wat sneller te krijgen.

 • Geheugen

Het RAM geheugen is het werkgeheugen. Dit bepaalt hoe snel je laptop bepaalde taken uitvoert. En een feit is dat programma’s steeds zwaarder worden. Je werkgeheugen is dus sneller vol. Je kan dit uitbreiden, waardoor je meer geheugen hebt en minder last zal hebben van een langzaam wordende laptop.

 • Schoon je laptop op

Dit is wel het meest makkelijke. Er staat op een gegeven moment zoveel troep op, die je eigenlijk niet nodig hebt. Een te volle harde schijf of SSD kan betekenen dat je laptop snelheid mist. Haal dat er af. Dat kan gemakkelijk met een gratis programma, dat je kan downloaden. Hiermee haal je ook alle overbodige internetbestanden en cookies er vanaf.

 • Opstarten

Wat veel mensen merken, is dat je laptop langzamer opstart. Dit komt doordat er allerlei andere programma’s mee opstarten met Windows. Vaak heb je dit geeneens door, maar het is wel de realiteit. In Windows kan je zelf bepalen welke programma’s mee mogen opstarten. Dat kan je regelen via ‘Taakbeheer’.

 • Opnieuw installeren

Wat goed werkt, is Windows opnieuw installeren. Dit vergt wel wat tijd en planning. Veel mensen vinden het ook spannend, want je haalt de oude Windows er vanaf. Echter, het maakt je computer wel sneller.

3 reacties

 1. Even toevoegen:

  Laptop opschonen:
  Zorg dat je ten alle tijde minimaal 10% (of 20%)van de HDD of SSD vrij houd, En houd hier rekening mee! (Een 1TB schijf van 920 GB bevat dus ongeveer 810 GB bruikbaar geheugen. (20% van de geadverteerde 1000 GB.)

  Naast CCleaner raad ik een gratis programmatje zoals “Ridnacs” aan.
  Dit soort programma’s (Google gerust op “Ridnacs alternatives”) sorteren alle bestanden/folders van bijvoorbeeld je C schijf op grootte, Zo vind je bovenaan de lijst meteen en letterlijk de grootste boosdoeners, En op die manier ben je ontzettend snel klaar met je maandelijkse “Opschoonklus”.

  Als laatste is een herinstallatie van Windows eigenlijk helemaal niet zo snel nodig!
  Vrijwel alles is direct in Windows of de bios te “Repareren, of op te schonen”.
  Tenzij het een flinke virus is, en echt alles is kapot… En er staan geen belangrijke bestanden op.. En als je niet veel opnieuw hoeft te installeren. Alleen dan herinstalleer ik Windows.

  Daarbij heeft windows tegenwoordig ook een vorm van herinstallatie die Alleen Windows repareert, (Start – reset this PC) en als je programma’s intact houd! Dit is vaak als “Last resort” meer dan genoeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *