Je smartphone kan straks intelligent zoeken in foto & video

Terminator View
Althans, wanneer de onderzoekers van de Amerikaanse Purdue universiteit een beetje vorderingen maken bij de ontwikkeling van een speciale co-processor voor smartphones.

Waar Apple foto’s door Siri wil laten taggen om gericht naar foto’s te kunnen zoeken, kiezen de onderzoekers voor een andere benadering. Door een stuk kunstmatige intelligentie onder te brengen in een speciale chip, moet je telefoon straks in staat zijn om door een willekeurige set foto’s of video’s te zoeken naar bijvoorbeeld “een zwarte kat” of “een gele sportwagen”.

De techniek die hiervoor gebruikt wordt heet “deep learning”. Een processor functioneert als een neuraal systeem en simuleert hierbij dus de wijze waarop onze hersenen werken. Hiervoor is nu nog krachtig hardware nodig, maar het onderzoek moet de techniek zodanig verfijnen en de efficiëntie verbeteren dat we onze smartphones hiermee kunnen uitrusten.

Bedrijven als Google (denk aan toepassingen voor Google Glass) en Facebook investeren momenteel al fors in de techniek. (via: technologyreview)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *