Je sociale huurwoning op Airbnb blijft illegaal

Auteur: , 5 Reacties
Huurwoning

Even leek het erop dat hier verandering in zou komen. Helaas.

Stef Blok, minister voor Wonen en Rijksdienst, heeft dat bevestigd na vragen uit de Tweede Kamer. Eerder was de suggestie gewekt dat er mogelijk een compromis zou komen, toen Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam, zei te verwachten dat het verbod “ter discussie zou komen te staan.” De minister heeft nu echter gezegd dat het “niet in de rede” ligt om sociale huurwoningen op deze manier te laten gebruiken.

Al sinds de start van Airbnb is er veel discussie over de dienst. Vooral in de grote steden valt goud geld te verdienen met het verhuren van soms zeer goedkope sociale huurwoningen aan vakantievierders.

De hele uitwisseling tussen Kamer en minister kun je trouwens hier lezen.5 reacties

Logisch. Zonder het gelezen te hebben: Sociale huurwoningen zijn er voor om mensen met een laag inkomen de mogelijkheid te bieden in een fatsoenlijke woning te kunnen wonen. Daar is gemeenschapsgeld voor betaald. Helemaal geen probleem. Wel een probleem is het als met die woning geld gaat worden verdiend. Dan is het eigenlijk een fikse subsidie geweest die ook nog eens voor een beperkte groep mensen beschikbaar is. Gewoon niet doen dus.
@pomoek: Zit zeker wat in. Je kunt echter ook zeggen dat huiseigenaren (=doorgaans rijker) zo een extra, onverdiend voordeel hebben. Bovendien gaan mensen in een sociale huurwoning ook wel eens op vakantie, waarom zouden zij dan hun huisje niet een week mogen verhuren? En dan zit je ook nog met het probleem van handhaving.
@vanderlinindustries @pomoek: (de mogelijkheid tot) verhuur is bij koopwoningen al belast via het eigenwoningforfait. Huurwoningen kennen zoiets niet, dus ik snap zeker bij sociale huurwoningen wel dat het verboden blijft.
@vanderlinindustries: Zeker heb je daar een punt. De woningmarkt wordt verstoord door het bizare systeem van huurwaardeforfait en renteaftrek aan de koperszijde en de gesubsidieerde sociale huurwoningen aan de andere kant. MAar laat ik het zo stellen: Als een gemeenteambtenaar zijn door de gemeente ter beschikking gestelde auto verhuurt is dat niet aanvaardbaar. Zo zie ik dat eigenlijk ook met een sociale huurwoning.
Mooie foto bij het artikel, letterlijk bij mij om de hoek op de Kruisstraat in Heerlen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).