John Oliver legt uit hoe Bitcoins werken (hilarisch)

Dogecoin is een ding. Yup.
Dogecoin, Titcoin en kipnuggets… Alles om uit te leggen wat de technologie nu precies inhoudt.

Het is het gesprek van de dag, al maandenlang: cryptocurrency. De technologie moet de manier waarop we naar geld kijken compleet veranderen, het maakt miljonairs miljardairs en het schommelt van hier, naar hier en plots naar hier. Maar laten we eerlijk wezen: de meesten van ons hebben de ballen verstand van Bitcoin, Blockchain en gedecentraliseerde digitale valuta. Insert: John Oliver.

Het basisprincipe van cryptovaluta is simpel: niet-fysieke munten (eigenlijk niets meer dan lijntjes code) worden verhandeld en zijn waard wat de gek er voor over heeft. Maar hoe kan iets als een Bitcoin duizenden dollars waard zijn, laat staan veilig zijn terwijl computers links en rechts gehackt worden? Het antwoord: kipnuggets.

Yup, kipnuggets. Alle informatie over transacties (ledgers) wordt op talloze computers opgeslagen (en niet op één plek, dus gedecentraliseerd) dus ook al hackt een boosdoener één computer met informatie, dan nog staat de correcte informatie op nog eens talloze andere computers. De informatie is dus zo vaak verwerkt, zo veelvuldig aangepast en opgeslagen, dat het als het ware een kipnugget is. Het is onmogelijk om die kipnugget weer in een kip te veranderen.

Het absurdisme en de ingewikkelde werkingen van cryptocurrency worden verder door John Oliver in andere bijzondere metaforen gegoten. Zo heeft hij het over ICO’s, Bitconnect en alle belachelijke cryptovaluta die nu al bestaan. Het duurt 25 minuten, maar dan ben je ook helemaal bij over het indrukwekkende fenomeen dat toch eindelijk een keer moet gaan barsten… of toch niet?

[gv data=”g6iDZspbRMg”][/gv]

Screen @LastWeekTonight/HBO

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *