Jongeren stemden massaal tegen sleepwet

Jongeren waren zich bewust van de gevaren
Ben je hoogopgeleid? Dan stemde je waarschijnlijk tegen de wet.

Het was al een beetje te verwachten, maar de uitslagen zijn nu hard: jongeren stemden grotendeels tegen de Wiv, ook wel sleepwet genoemd. Dat terwijl ouderen juist in grote getallen stemden voor de nieuwe wet omtrent het vergemakkelijken van het verzamelen van online informatie van potentiële criminelen, zo meldt de NOS.

Afgelopen woensdag mochten we weer naar de stembus. Niet alleen mocht iedereen van boven de 18 jaar stemmen over de gemeenteraad in hun stad, maar ook kon men stemmen over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. De NOS vat de uitslag kort samen: “Woon je in een grote stad of in het noorden van het land? Dan is de kans groter dat je ’tegen’ hebt gestemd bij het inlichtingenwet-referendum. Ben je man of laagopgeleid? Dan is de kans groter dat je ‘voor’ stemde. En waar je woont, maakt ook weer uit voor de kans dat je blanco hebt gestemd.”

Uiteindelijk was het te verwachten dat jongeren tegen de sleepwet zouden stemmen en dat oudere juist voor zouden stemmen. Uit het onderzoek door Ipsos (in opdracht van de NOS) blijkt dat die vuistregel heel toepasselijk was: mensen tussen de 18 en 24 jaar stemden in 63% van de gevallen tegen terwijl 65-plussers in 57% van de gevallen juist voor stemden.

Het probleem? Jongeren zijn nauwelijks komen opdagen (41%) tijdens deze verkiezingen, terwijl de opkomst bij de ouderen wederom relatief groot was. Afhankelijk van op welke partij je vorig jaar hebt gestemd, is ook relatief zeker te voorspellen of je voor of tegen de sleepwet was. Bijna driekwart van de VVD’ers stemde voor de nieuwe wet, terwijl driekwart van de SP- en GroenLinks-stemmers juist tegen de nieuwe wet waren. Ook aanhangers van de PVV en D66 met respectievelijk 59% en 54% tegen de nieuwe wet.

Tot slot is het opvallend dat mensen die tijdens de vorige verkiezingen niet hebben gestemd maar nu wel naar de stemlokalen gingen om over de sleepwet mee te beslissen, met 70% tegenover 30% tegen de wet stemden. Maar ach, het is uiteindelijk een raadgevend referendum dat dus niet gehonoreerd hoeft te worden door de overheid. Tijd zal ons leren of er wat mee gedaan zal worden.

Omdat de sleepwet heel erg om privacy gaat, hebben we hier bij Apparata nog wat artikelen voor je. Zo lees je hier hoe mensen massaal vragen om van het internet verwijderd te worden. Ook check je hier wat Google allemaal over je locatie opslaat. Tot slot deed ook Netflix mee aan Big Brother-praktijken nadat ze een onhandige Tweet de wereld in slingerden.

Foto @Luijt, Wikimedia Commons

Nog geen reacties

  1. Ik ben tegen referenda dus ga ook nu niet stemmen.

    Over Wiv: Officieel wil ik natuurlijk rechten hebben en wil ik niet dat men in mijn gegevens lopen te grasduinen. Maar persoonlijk denk ik dat dit soort data-mining allang plaats vindt. Is het niet via de AIVD dan is wel via andere (buitenlandse) geheime diensten. Eigenlijk hoop ik dat onze geheime dienst dit allang in het geheim doet maar dit niet vertelt omdat het een geheim is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *