Juno draait nu rond Jupiter

Auteur: , Geen reacties
Juno

Vannacht heeft de Juno van Nasa de dampkring van Jupiter bereikt.

De raket liet zijn motoren 35 minuten branden, en nadat er genoeg was afgeremd kwam hij uiteindelijk in een baan om de planeet terecht.

Omdat Jupiter wordt omringd door velden vol straling en ringen vol puin was het een spannende manoeuvre. Uiteindelijk ging alles echter volgens het boekje en kwam de bevestiging van een geslaagde missie slechts een seconde na het tijdstip uit het draaiboek. Dat is dan wel 48 minuten nadat het moment daadwerkelijk plaatsvond, want zo lang duurt het om een radiosignaal van Jupiter naar de aarde te sturen. Voordat Juno één keer rond Jupiter is gecirkeld, zijn we 53 dagen verder.

Juno zal eerst van enige afstand over de noordpool gaan, om vervolgens heel dicht bij de planeet te komen wanneer hij in de buurt van de evenaar komt. In die periode wordt zeer veel data over de planeet verzameld. Tegen de tijd dat de zuidpool in zicht komt gaat Juno weer veel verder de ruimte in. Juno doet dit om de eerder genoemde straling en puin te ontwijken.

Onderweg wordt onder meer de hoeveelheid water in de atmosfeer gemeten, alsmede de zwaartekracht en het magnetisch veld. Die informatie kan helpen om te bepalen hoe de planeet 4 miljard jaar geleden werd gevormd.Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).