Justice League reviewoverzicht – Bad, man… Maar toch vermakelijk

De helden zien er fantastisch uit, maar het script lijkt nergens op
Bad man, niet echt super man, doet geen wonderen woman.

Een superhelden-ensemble, een vijandig stel aliens en een x-aantal films over de individuele helden. Tja, het is alweer zo’n 6 jaar geleden dat Marvel daarmee begon. DC Comic’s eerste poging tot een dergelijke onderneming is daarentegen lang niet zo succesvol en uniek als Marvel met The Avengers. Dit is een greep uit de veelal negatieve reviews rondom Justice League van Zach Snyder (300, Watchmen, Batman v Superman: Dawn of Justice).

Polygon
Op basis van de trailers konden de meeste filmliefhebbers al zien dat Justice League geen Oscar-waardige film zou gaan worden. Dat hoeft ook niet, mits de film vermakelijk is. Polygon vat de ervaring bij het kijken van de film perfect samen: “Justice League is een bijzondere, abnormale edelsteen die eens in de zoveel jaar opduikt in de bioscopen: Het kan niet beschreven worden als een goede film, maar het is niet onprettig om de film uit te zitten.”

Sterker nog, Polygon is niet eens zo negatief over Snyder’s zoveelste superheldenfilm: “Er zijn genoeg sporadische momenten van prima filmmakerij, zodat de film schakelt tussen goede scènes zonder dat het publiek verveeld raakt; Het voelt nooit als een sleur.” Toch heerste er een onprettig gevoel tijdens het kijken van de film, zo stelt de website. “… er zijn niet genoeg [goede, leuke momenten] om ons af te leiden van de chaotische rommel die Justice League uiteindelijk is. Het is moeilijk om uit te leggen of de film slaagt of faalt, want de film voelt alsof het zelf nog niet weet wat het nou eigenlijk wil zijn.”

The Guardian (2/5 sterren)
The Guardian is daarentegen iets minder positief over de super heroe mashup. Hoewel het Britse dagblad een aantal casting-keuzes prijst, is het zeer streng op het eindproduct: “Jason Mamoa levert sterke humor in deze film, grotendeels door Aquaman’s onbeantwoorde affectie voor Wonder Woman, terwijl Ezra Miller zijn best doet met The Flash, wiens taak het is om nerdy, vervreemde humor te leveren. Ray Fisher doet tevens zijn best met een figuur half verborgen onder een techpantser. Maar Ben Affleck is onrustig, ongemakkelijk in zijn rol als Batman/Bruce; Ongeloofwaardig in zowel het Bat-kostuum als in het driedelig pak van de rijke plutocraat.”

Ai, balen, Battfleck. Uiteindelijk werkt de film naar een bombastisch, plottwisterig einde toe dat, wanneer je een beetje hebt opgelet omtrent Justice League (en de voorganger, Batman v Superman) helemaal niet verrassend is. “Uiteindelijk is er iets lomps en omslachtig aan Justice League; De grote onthulling is moeizaam en de tergende post-credits-scène is op zichzelf een microkosmos van de teleurstelling van de film. Er is wat harde ‘justice’ nodig voor het opzetten van deze franchise.”

IGN US (7/10)
Toch lijkt er zich een patroon te onthullen: Conventionele filmrecensenten maken de film kapot, terwijl fansboys van het superhelden-genre een ietwat meer open blik hebben tegenover Justice League. Ja, niemand zal het een topfilm noemen, maar sites als Polygon en IGN noemen de film in elk geval nog ‘vermakelijk’.

Dat ondanks de zoveelste belachelijke schurk in het DC-universum: “Zoals BvS’s Doomsday, Wonder Woman’s Ares en Suicide Squad’s Enchantress en Incubus, is ook Steppenwolf een volledig digitaal personage, maar niet per see een overtuigend ogend persoon. Hij is slechts nog een eendimensionale bad guy met een generieke agenda en zonder een uitgesproken persoonlijkheid. Steppenwolf is nooit dreigend of origineel genoeg om een blijvende indruk achter te laten, buiten onverschilligheid om.”

Uiteindelijk is het aan de leden van de Justice League om de film naar een hoger niveau te tillen en dat lukt: “Het verhaal blijft zo lang hangen in het introduceren van nieuwe personages (en in het opvrolijken van het publiek na het droevige BvS) waardoor de film nooit zijn ritme vindt. Er wordt genoeg uitgelegd en er is genoeg actie, maar uiteindelijk is Justice League kwa verhaal een rotzooi. Door de charme van de cast en de vertolking van de helden wordt deze film gered en is het geen complete flop.”

Conclusie
Justice League is verre van een perfecte film. Een superheldefilm is uiteindelijk zo goed als de bad guy (kijk maar naar The Dark Knight) en als de bad guy tergend is, dan zijn de motivaties van de helden dat uiteindelijk ook. Voeg daar een verschrikkelijk wankel en wisselvallig verhaal aan toe en je hebt een tergende film.

Toch is Justice League geen compleet drama, grotendeels vanwege de cast. De dynamiek van de helden en hun respectievelijke acteurs zorgt voor een prettig, veelal grappig menselijk verhaal als rode draad in de film. Althans, rode draad, er lopen talloze rode draden door Justice League en afhankelijk van je invalshoek kun je positieve- en negatieve aspecten vinden.

Uiteindelijk is het moeilijk om een dergelijke film te beoordelen vanwege moeilijkheden tijdens de productie, voornamelijk vanwege het wegvallen van regisseur Zach Snyder. De Amerikaans moest vanwege een familiedrama stoppen voordat de film af was. Joss Whedon (The Avenger, Toy Story) nam het stokje over en moest een deel van de film opnieuw schieten. Dat voegt toe aan de chaos en ongeleide rode draden in de film.

Op 16 november komt Justice League in Nederland uit. Ga jij de film checken? Laat het weten in de comments. Lees ondertussen wat recensenten vonden van de eerste Wonder Woman-film. Ook check je hier de trailer van Batman v Superman. Tot slot kun je in dit artikel lezen welke films DC Comics voor de komende jaren allemaal gepland heeft. Hopelijk heeft de comic-gigant ondertussen het licht gezien wat betreft verhalenvertelling, want ik weet niet of het publiek op nog meer teleurstellende DC-films zit te wachten.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *