Kabinet komt met wetsvoorstel: nieuwe privacy-inbreuken

Big Brother
Ongericht tappen van internetverkeer, die bevoegdheid zou de AIVD graag willen hebben. Een voorstel voor de wetswijziging die dit mogelijk maakt werd vandaag gepubliceerd.

De veiligheidsdienst mag op dit moment alleen taps op een enkele persoon plaatsen. Heel veel internet- en belverkeer verzamelen en daar lekker in gaan zoeken is er niet bij. Dat zou nu dus kunnen veranderen. Er wordt gesproken van ‘kabelgebonden interceptie’, maar dat is in de praktijk ook mobiel verkeer: uiteindelijk lopen ook die datastromen over kabels.

In het voorstel van het kabinet zijn wel een aantal waarborgen ingebouwd met het oog op de privacy. Zo vindt het proces in drie delen plaats. Eerst moet de dienst metadata selecteren, en daar een deel van uitkiezen. Die mag pas daarna worden bekeken.

Het wetsvoorstel is nu ’ter consultatie’ aangeboden. Dit betekent dat belanghebbenden er op mogen reageren. Vervolgens moet de wet langs de eerste- en tweede kamer.

Eerder bracht een speciale commissie een advies uit over de nieuwe bevoegdheden van de AIVD. De kern daarvan was dat het toezicht flink verscherpt moest worden. Het kabinet lapte dat advies aan zijn laars. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk zegt tegen het AD dat de privacy van burgers wel beschermd blijft.

Wanneer het kabinet nu eindelijk wetgeving gaat aannemen die onze privacy beschermt is nog niet bekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *