Kan data-analyse de Oscar-winnaars voorspellen?

Mad Max Fury Road
In enorme bergen data kun je de bizarste patronen ontdekken. Betekent dit dat we op voorhand weten wie de Oscars zal winnen? Niet één, maar twee tech-bedrijven claimen van wel.

Nu denk ik zelf ook wel dat ik het kan: The Revenant beste film, Di Caprio beste acteur, Lisaira Johnson beste costume-design (okay die laatste heb ik verzonnen). Verschil is wel dat ik gewoon van films hou en de bookmakers er misschien net iets harder over nadenken, maar ook geen data met 15 variabelen analyseren. Genre, opbrengst in de bios, reviews, maar ook het percentage vrouwelijke kijkers onder de 18. Nog een interessante: de emoties die films op IMDB bleken op te roepen. Er is gekeken naar de uitslagen van de afgelopen 15 jaar om te bepalen welke van deze factoren er het belangrijkst zijn. We hebben het hier over 150.000 geschreven reviews en een ontzagwekkende 38 miljoen sterren-ratings. Dat is een hoop data.

De analyse bracht een opvallende uitkomst. De allerbelangrijkste bij het bepalen van een Oscar-winnaar is, hou je vast:

Boosheid.

Hoe kwader een bezoeker zich maakt bij het bekijken van een film, hoe meer hij het gevoel zal hebben gehad er werkelijk ‘bij’ te zijn geweest. Zo verklaart Nirav Patel, een manager van Cognizat, een van de grootste IT-adviesbureaus in de filmwereld, dit resultaat. Fijn voor The Revenant, natuurlijk, omdat je op verschillende momenten in de film behoorlijk kwaad kunt worden over hoe de hoofdpersoon wordt behandeld en de ontberingen behoorlijk realistisch worden neergezet. Net alsof je er zelf bij bent.

Dit is hoe de twee bedrijven de kansen voor beste film inschatten:

The Revenant – 64%
Mad Max: Fury Road – 19.2%
Brooklyn – 13.6%
Bridge of Spies – 11.2%
Room – 7.2%
Spotlight – 7.2%
The Martian – 7.2%
The Big Short – 4%

…Als ik naar dit lijstje kijk ben ik toch net wat minder enthousiast, want Max Max maakt echt geen korreltje kans.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *