Kansspelbelasting op pokerwinsten is onterecht

pokeren-zonder-kansspelbelasting
Poker(de) jij bij pokerstars en heb je kansspelbelasting betaald? Let dan goed op!

Wat vliegt de tijd… Rond het jaar 2010 was Nederland in de ban van poker. De pokerhype kende haast geen grenzen en er was bijna geen Nederlander die geen account had op grote sites zoals Pokerstars.eu. Hoewel de echte hype al weer jaren achter ons ligt, is pokeren wel veel populairder geworden.

Zodra mensen iets nieuws verzinnen om geld te verdienen en er een voordeeltje dreigt, is de belastingdienst er als de kippen bij om daar flink van te profiteren. Dat was bij de pokerhype niet anders. Een van de middelen om te innen was de kansspelbelasting. Als je winst maakte moest je daar een lieve 29% kansspelbelasting over betalen. De belastingdienst ging via internet actief op jacht naar ‘wanbetalers’. Men verzon toen van alles om onder die belasting uit te komen. Zo bestreden de winnaars dat poker een kansspel was en verzonnen ze ook andere excuses om onder de belasting uit te komen. Dit leek lange tijd niet te lukken…

Leek, want inmiddels heeft het gerechtshof van Den Bosch uitspraak gedaan in een beroep dat een pokerspeler tegen de aanslag kansspelbelasting had ingediend. Zonder je te vermoeien met allerlei juridische details is dit de samenvatting in grote lijnen. Een pokerspeler van pokerstars.eu heeft in 2015 aangifte kansspelbelasting gedaan over de winst die hij via die site maakte. Tegelijkertijd met de aangifte heeft hij bezwaar gemaakt. Een eindeloze rij beroepen, bezwaren, rechtszaken, de Hoge Raad en nog meer rechtszaken later belandde de zaak bij het gerechtshof in Den Bosch. Hier oordeelde het Hof op de laatste dag van 2018 dat de heffing van kansspelbelasting illegaal was en dat degene die aangifte heeft gedaan zijn betaalde belasting en kosten terug moet krijgen.

Wie verwacht dat er een heel moeilijk juridisch betoog is opgezet om de belasting terug te eisen komt bedrogen uit. Kort gezegd heeft degene die moest betalen zich op het standpunt gesteld dat Pokerstars.eu een Europees bedrijf is omdat het op Malta gevestigd. De site heeft ook een vergunning van de autoriteiten van Malta om online poker aan te bieden. Aangezien het heffen van kansspelbelasting in Europa het vrije verkeer van goederen en personen zou beperken was de inspecteur onterecht bezig, zo stelde de klager. Waar de inspecteur dacht dat hij zijn gave tot bluffen verleerd was vond de rechter dat de klager een Royal Flush had. Hij was het eens met gedachtegang van klager.

Er zijn nog twee punten die je in de gaten moet houden. De belastingdienst zou weer in cassatie kunnen, waarmee de uitspraak nog niet definitief is. Hier is een termijn van zes weken voor. Als de belastingdienst dat niet doet staat wettelijk vast dat over inkomsten bij pokerstars.eu onterecht kansspelbelasting is geïnd en zou je dat terug kunnen vragen als je betaald hebt. De inkomstenbelasting over inkomsten uit pokeren blijft wel bestaan.

Overigens geldt de uitspraak, als deze definitief is, ook voor de toekomst, dus wellicht kan je Cepheus alvast updaten voor een beetje training. Als je het hele vonnis nodig hebt of wilt lezen dan kun je dat hier lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *