Kickstarter Nederland heeft moeizame start

Kickstarter Nederland heeft moeizame start
Waar in de rest van de wereld Kickstarter al voor grote successen heeft gezorgd komt de Nederlandse versie nog niet echt van de grond.

Zo hebben de 70 campagnes die op de Nederlandse versie van Kickstarter zijn gestart, maar 10 de financiering rond gekregen. In de USA bestaat de crowdfunding site nu vijf jaar en heeft in die tijd al meer dan een miljard dollar opgehaald. Met dat geld zijn al ruim 60.000 projecten gefinancierd.

In Nederland is de site nu twee maanden live. Hier slagen gemiddeld gezien veel minder projecten dan in de rest van de wereld. Dat kan natuurlijk komen doordat de site nog maar kort actief is of dat Kickstarter nog niet echt bekend is bij de Nederlanders. De site is ook nog niet volledig in het Nederlands beschikbaar en je kan de projecten niet via iDEAL financieren. Dat is voor de meeste Nederlanders toch de makkelijkste en snelste manier om geld over te maken.

Gijsbert Koren, een crowdfundingexpert zegt tegen de NOS dan ook het volgende; “Misschien komt de matige start ook wel doordat er iets te veel vertrouwen was in Kickstarter.” Zo zagen we een project voor een caravan voorbij komen waar maar 25 euro voor is binnengekomen terwijl het eigenlijk op zoek was naar 17.500 euro.

Twee Nederlanders met hun Homey hebben juist een groot succes behaald en bijna het dubbele van het benodigde geld binnengehaald. Saillant detail is alleen dat zij het project via de Amerikaanse versie hebben gepromoot.

Het lijkt dan ook wij Nederlanders nog niet echt warm draaien voor projecten die gebaseerd zijn op crowdfunding. Mocht je dus een briljant idee hebben zou ik je toch aanraden om dit via de Amerikaanse versie van Kickstarter te pitchen. Of je moet een eigen site in het leven roepen zoals Snappcar heeft gedaan en daarmee een crowdfundingrecord behaalde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *