Kies maar: kale Dell 5K-monitor of complete Apple 5K iMac

Auteur: , 11 Reacties
Dell 5K monitor vs iMac 5K

Dell heeft prijs van z'n eerder aangekondigde UltraSharp UP2715K monitor bekendgemaakt. Aan deze 27 inch 5K monitor met een resolutie van 5120x2880 pixels hangt een prijskaartje van -schrik niet- 2.176,79 euro inclusief BTW. Da's een flinke bak geld voor een monitor.

Zeker wanneer je bedenkt dat Apple’s nieuwste iMac ook een 27 inch 5K scherm heeft en vanaf 2.629 euro op je bureau staat. Daarmee is de iMac natuurlijk nog wel zo’n 21 procent duurder dan de Dell monitor, maar dan krijg je er wel een computer met hele fatsoenlijke specificaties bij.

Voor die meerprijs van 452,21 euro krijg je een 3,5 GHz Core i5 processor met 8GB RAM, 1TB fusion drive en 2GB AMD Radeon videokaart. Dat alles fraai geïntegreerd in de stijfvolle behuizing van de monitor inclusief draadloze muis en toetsenbord. Het moge duidelijk zijn waar ondergetekende voor zou kiezen.

Apple 5K iMac

Dell levert dus een veel te dure, maar desondanks wel een fraaie monitor af. Het matte IPS-paneel is uitgerust met PremierColor-technologie, waardoor de kleuren vanuit de fabriek volledig zijn gekalibreerd. Verder zijn er twee 16 Watt luidsprekers van Harman Kardon ingebakken, vijf USB 3.0-poorten en een geheugenkaartlezer.

DELL UltraSharp UP2715K - 5K monitor11 reacties

doe me dan maar voor 2600 eu een 4k scherm met een hele dikke game pc
Apple de prijspakker hier in deze categorie, wie had dat gedacht.

Hoeveel meer waarde geeft 5K/4K tegenover full hd op zo’n scherm? Mijn laptop scherm is weliswaar een stukje kleiner, maar met full-hd heb ik niks te klagen. Met een tv scherm van 50+ inch snap ik het ook wel, daar is full-hd soms niet iets te weinig. Hoe zit zo’n tussen maat dan?
@mrB: Er is helemaal geen categorie, er wordt een pro-monitor vergeleken met een all-in-one om de iMac als een prijspakker neer te zetten, wat het dus absoluut niet is. Neemt natuurlijk niet weg dat iedereen zelf moet weten waar hij zijn centjes aan uitgeeft.
@frietjemet: Vertel dan eens waarin het 5K scherm van Dell zoveel beter is dan het 5K scherm in de iMac, want ik zie niet hoe Dell de torenhoge prijs kan rechtvaardigen. Andersom geredeneerd zou je anders moeten concluderen dat de iMac wellicht te goedkoop is, maar de eerste te goedkope Mac moet nog uitgevonden worden.
@frietjemet: Haha daar hebben we Frietjemet weer hoor. Er is een Apple nieuwtje dus dan moet er negatief gereageerd worden. Nu ook inclusief niet kloppende feiten.

Het 5k panel in de iMac is het zelfde panel als in de Dell monitor.
Gebeurd wel vaker hoor dat Dell en Apple dezelfde panels gebruiken.
@mrB: Op een laptop is 1080p zeer zeker genoeg, op 26″ wordt dat natuurlijk al snel te weinig. Met bovenstaande resoluties op die schermgrootte heb je gegarandeerd een haarscherp beeld, iets wat genoeg mensen voor hun beroep goed kunnen gebruiken.
Duidelijk een mening en geen feiten, maargoed daar is dit een blog voor. ‘Veel te dure’, haha, die Dell is voor de thuisgebruiker natuurlijk geen voor de hand liggende keuze, voor professionals zal deze zeker binnen de kijker vallen. En geloof mij maar dat die prijs dan makkelijk te rechtvaardigen is.

Als je al een eerlijke vergelijking wil maken, stel je zoals MrSkyline eigenlijk al zegt, een custom systeem samen, gaan we dan nog eens vergelijken. Dan zul je zien dat de prijs voor de iMac met die specificaties ook veel te duur is. Maar goed, dan heb je geen OSX, iets waar ondergetekende absoluut geen probleem mee heeft.
@frietjemet: Ik heb wel vaker op papier een custom systeem samengesteld met exact dezelfde hardware specs als die van een high-end iMac:
– processor (type en snelheid)
– geheugen (hoeveelheid, type en sneleid)
– videokaart (chipset, geheugen, snelheid)
– harddisk (type)
– monitor (omvang, resolutie)
– etc. etc.
Wanneer je dan de optelsom maakt, dan is een iMac in alle gevallen duurder, maar niet zo verschrikkelijk veel duurder als mensen vaak denken. Het prijsverschil zit ‘m dan vooral in het Apple-logo en het feit dat je met een iMac een fraai vormgegeven ge├»ntegreerde oplossing hebt. Of je dat een voordeel of juist een nadeel vindt, is heel persoonlijk. Ik ken mensen die een iMac kopen vanwege z’n vormgeving en ‘m vervolgens uitsluitend als Windowsmachine gebruiken.
Is dit niet toevallig hetzelfde scherm in een ander jasje. Dus een kunstmatig hoge prijs voor het losse scherm om meer apple all-in-onetjes te verkopen?
@azenomei: Waarom zou dat handig zijn voor Dell?
@Dennis: Zoiets noemen ze illegale prijsafspraken maken. Bovendien kan de bouwer van dat scherm (dit gaat alleen op als het inderdaad hetzelfde scherm is in een ander jasje) een hogere prijs aan Dell vragen. Of Dell zelf krijgt een bedrag voor het hooghouden van de prijs van het scherm. Er zijn genoeg scenario’s te bedenken waarin het handig is voor Dell om het zo te doen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).