Kijk hoe het Vaticaan miljoenen documenten digitaliseert

Kijk hoe het Vaticaan miljoenen documenten digitaliseert
In het Vaticaan liggen ongeveer 82.000 manuscripten die op een zorgvuldige manier worden bewaard. In de hoop deze documenten voor een groter publiek beschikbaar te maken is het Vaticaan begonnen met het digitaliseren van een klein deel in de collectie.

Samen met een Japans IT bedrijf, NTT Data, zijn ze begonnen met de eerste 3000 documenten te digitaliseren. Volgens de experts zal dit vier jaar duren. De eerste documenten die gescand zullen worden zullen naar verwachting eind dit jaar al online komen.

De bibliotheek in het Vaticaan is in 1451 opgericht. Er liggen zelfs documenten uit de tweede eeuw. Het is dan ook van groot belang om deze documenten met alle zorg te behandelen. Het was dan ook voor geleerden een ingewikkeld proces om toegang te krijgen tot deze bibliotheek. De komende jaren zullen 50 experts met vijf scanners de ongeveer 40 miljoen pagina’s gaan digitaliseren. Zodat deze voor iedereen beschikbaar zal zijn.

De kosten van het scannen van de eerste 3000 documenten zal ongeveer 25 miljoen dollar bedragen. NTT Data heeft toegezegd deze kosten te betalen. In de toekomst hopen ze de investering weer terug krijgen door donaties die gedaan kunnen worden via de website van het Vaticaan.

In onderstaande video zien we hoe het scannen van de pagina’s in zijn werk gaat.

[gv data=”6ifkXp0sBoU”][/gv]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *