Kijk hoe John Oliver op briljante wijze netneutraliteit uitlegt

John Oliver gaat volledig Jon Stewart op de FCC's ass
Netneutraliteit. Best belangrijk. Deze video laat zien waarom.

Wat is netneutraliteit?

Netneutraliteit betekent dat internetproviders alle data moet gelijk moeten behandelen. Ze mogen geen diensten of toepassingen op het internet belemmeren of juist een hogere snelheid garanderen – ook niet als daar voor betaald wordt. In Europa is er recent nog een wet aangenomen die netneutraliteit garandeert, iets dat in Nederland al sinds 1 januari 2013 in de wet is vastgelegd.

Het FCC werkt tegen

Ondertussen is de Amerikaanse telecomwaakhond FCC (Federal Communications Commission) hard bezig om de netneutraliteit om zeep te helpen. Een meerderheid van de FCC stemde onlangs voor plannen om internetproviders de vrijheid te geven om contentleveranciers, zoals YouTube of Netflix, extra laten betalen, indien zij een gegarandeerde snelheid willen kunnen leveren aan hun gebruikers. Dat betekent het einde van het internet zoals we dat nu kennen, want startups en minder kapitaalkrachtige bedrijven kunnen daarmee niet langer concurreren met de grote jongens.

John Oliver to the rescue

In het komische HBO-programma Last Week Tonight legt John Oliver op briljante wijze uit wat netneutraliteit is, en hoe de Amerikaanse internetter straks genaaid wordt door het stevige lobbywerk van internetproviders. Daarnaast riep hij internettrollen wereldwijd op om naar de website van de FCC te gaan en daar de commentsectie te bezoeken. Ironisch genoeg kon de FCC het interneverkeer niet aan, waardoor de de site eruit vloog.

Als je vandaag 13 minuten aan een video gaat besteden, zorg dan dat het aan onderstaand juweeltje is.

[gv data=”fpbOEoRrHyU”][/gv]

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *