Kijk hoe Steve Jobs de Mac voor het eerst publiekelijk toont

Steve Jobs en de Mac 128K
Het was deze week precies 30 jaar geleden dat een eigenaardig computerbedrijf uit Cupertino een computer voor de massa introduceerde. Op 24 januari 1984 bracht Apple de Macintosh 128K uit, dit zijn beelden van de unit die niet eerder zijn uitgezonden.

De Mac, met zijn 9-inch beeldscherm en een van Xerox afgekeken bureablad-interface, was de eerst computer die écht gebruiksvriendelijk was. Het geheugen was met 128K beperkt, koeling ontbrak en de prijs van 2495 dollar was aan de hoge kant – dit terwijl Jobs het op 2000 dollar wilde houden, maar door de directie van Apple werd overruled. Toch was de Mac een mijlpaal in Apple’s geschiedenis.

Stevenote

Een week na de onthulling van de Mac op de aandeelhoudersvergadering in het Flint Center te Cupertino, vloog Jobs naar de andere kant van de VS om zijn hardware op de maandelijkse meeting van de Boston Computer Society te tonen. TIMES-journalist Harry McCracken heft de 90 minuten durende presentatie weten te ontfutselen en zette de nog niet eerder vertoonde beelden online. Het is een typerende ‘Stevenote’ met de nodige steken onder water naar concurrent IBM, gelardeerd met filmpjes en softwaredemonstraties, afgesloten door een Q&A sessie met het Macintosh-team. McCracken noemt het een voorloper van de beroemde productdemonstraties die Jobs in zijn latere carrière nog veel vaker zou geven.

Werkt de video niet? Check ‘m dan bij TIMES.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *