Kijk jij binnenkort rechtstreeks voetbal bij de UEFA?

Auteur: , Geen reacties
UEFA-ott-streaming-voetbal

UEFA-baas kondigt gefaseerde invoering van eigen streaming-kanaal aan.

De UEFA is de overkoepelende Europese tegenhanger van de FIFA. Zij bepalen onder andere de opzet en het verloop van competities zoals de UEFA-cup en Champions League en hebben daarnaast samen met de nationale voetbalbonden een aardige vinger in de pap bij de nationale voetbalcompetities. Zij kampen al jaren met een slecht imago en problemen rond uitzendrechten. Daarom kondigde voorzitter Aleksander Ceferin tijdens het onlangs gehouden UEFA-congres een aantal maatregelen aan om in de toekomst weer beter voor de dag te komen.

Tussen de aankondiging van allerlei bestuurlijke maatregelen zat een verrassing. Ceferin kondigde namelijk aan dat de UEFA een eigen Over the Top (OTT) streamingdienst gaat beginnen. Deze dienst moet er redelijk snel komen, want Ceferin wil hem klaar hebben voordat het seizoen 2019-2020 begint. Afhankelijk van hoe de uiteindelijke opzet eruit gaat zien zal dit voor flinke opschudding in TV-land zorgen. Over The Top wil immers zeggen dat de UEFA de content rechtstreeks via internet aan gaat bieden en de grote TV-zenders en uitzendbedrijven daarmee links laat liggen.

Diezelfde TV-giganten zijn er de oorzaak van dat het systeem gefaseerd ingevoerd zal worden. Zo zal men, in verband met lopende tv-contracten, de streaming in eerste instantie alleen buiten Europa kunnen volgen. Ook zullen wedstrijden voor de UEFA-cup of Champions League voorlopig nog niet of beperkt uitgezonden worden, omdat die rechten tot 2021 vergeven zijn. Tot nu toe klinken de beperkingen niet als iets wat niet met een VPN en TV met Wifi-aansluiting opgelost kan worden, maar dat er veranderingen op stapel staan lijkt duidelijk. Aan een kant is dat maar goed, want streamen van voetbalwedstrijden kon tot voor kort nog tot celstraf leiden. Streaming is dan ook geen bezigheid meer voor Jan Lul.

Eerdere sportbonden, zoals de Amerikaanse NFL en de eveneens Amerikaanse show-worstel gigant WWE hebben al met succes een maandelijks abonnementssysteem ingevoerd, waarbij ook live-streaming wordt geboden. Het grote verschil is echter dat zij streaming en TV combineren. Details zoals prijzen en het uitzendschema zijn nog niet bekend.Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).