Kijk mee waar wereldwijd de bliksem inslaat in real-time

Kijk mee waar wereldwijd de bliksem inslaat in real-time
Bliksem blijft een fasinerend fenomeen en veel onderzoekers zijn er nog steeds niet helemaal uit hoe het nou precies werkt. Wat we wel weten is wanneer ze inslaan en dat kan je nu live volgen dankzij een crowdfunding project.

Dankzij de organisatie Blitzortung kan iedereen nu meekijken via een kaart waarop live bliksem inslagen te volgen zijn. Het project wordt gerund door vrijwilligers en bestaat eigenlijk alleen maar dankzij mensen wereldwijd die voor 275 dollar een bliksem detectiesysteem hebben aangeschaft.

Het detectiesysteem pikt de radiosignalen op van bliksem inslagen. Zodra het systeem een inslag detecteert wordt dat verstuurd naar de servers van Blitzortung. Zij verwerken de data en dat wordt dan in real-time via de site getoond. De bijgeleverde antenne’s kunnen de radiosignalen van heel ver detecteren, dat wordt dan ook mooi weergegeven op de kaart.

In bovenstaande foto zie je dan ook de detectiesystemen weergegeven als grijze blokjes. Met de lijnen wordt aangegeven welk systeem de bliksem oppikt. Zo zie je dan ook dat systemen in Nederland een blikseminslag in de Pyreneeën detecteert. De rode en witte vlekken zijn van blikseminslagen die zojuist zijn geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *