Kim Dotcom krijgt zijn centen niet terug

Auteur: , 2 Reacties
Kim Dotcom

Dat zou iets te maken kunnen hebben met het feit dat hij deze verdiend heeft met het verspreiden van materiaal waar copyright op berust. Maar hij legt zich er niet bij neer.

Kim Dotcom is momenteel aangemerkt voortvluchtig, omdat hij zich niet uit laat leveren aan de Verenigde Staten (want wie weet wat voor ellende hem daar boven het hoofd hangt). Om die reden is hem de toegang tot zijn spaarcenten afgenomen. Kim is het daar, het zal je niet verbazen, niet helemaal mee eens. Een Amerikaanse rechtbank vindt het echter wel een plausibel argument en deze heeft nu beoordeeld dat de tegoeden van Kim bevroren blijven. Om hoeveel geld het exact gaat is niet bekend, maar het loopt in de miljoenen – de VS zelf schat dat Megaupload 175 miljoen aan winst heeft gemaakt. Ondertussen zou de schade bij de entertainmentindustrie, die in werkelijkheid op geen enkele manier te berekenen valt, rond het half miljard liggen. Je kunt er rustig vanuit gaan dat Kim een behoorlijke straf krijgt bij een veroordeling.

In december besloot een rechtbank in Nieuw-Zeeland dat hij kon worden uitgeleverd, maar het beroep daartegen loopt nog. In die uitspraak werd echter wel gehakt gemaakt van Kim: zijn argumenten dat hij in het land wilde blijven voor werk, zaken en familie noemde de rechter “utterly unpersuasive”.

Dilemma dus, voor Kim. Voortvluchtig blijven en op een houtje bijten of je laten uitleveren en een celstraf van god weet hoeveel jaar riskeren. Voordeel van kiezen voor uitlevering is wel dat hij meteen over zijn centen kan beschikken, die hij dan weer kan aanwenden voor zijn verdediging.2 reacties

Hij stond ook in de panama papers. Met enkele tientallen miljoenen als ik me niet vergis. Dus hij zal er niet echt van wakker liggen.
@fejjie: Reken er maar op dat hij er wakker van ligt!
Er ligt ongeveer beslag op 200 miljoen volgens ingewijden, maar bij uitlevering hangt een celstraf van 55 jaar boven zijn hoofd.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).