Kim Dotcom verliest zaak, hangt straf boven het hoofd

Auteur: , 1 Reactie
Kim Dotcom

Slecht nieuws voor de oprichter van Megaupload.

Wie zijn billend brandt, moet op de blaren zitten. De website Megaupload werd op grote schaal misbruikt om beschermende content te delen zoals muziek en films. CEO en oprichter Kim Dotcom is verwikkeld in een jarenlang proces wegens de illegale activiteiten op zijn site.

Tot een strenge veroordeling is het nooit concreet gekomen, omdat Dotcom eerst uitgeleverd moet worden aan de Verenigde Staten. Vanuit Nieuw-Zeeland doet de ondernemer er alles aan om een uitlevering te voorkomen. Die strijd gaat hij naar alle waarschijnlijkheid verliezen, want het hof in Nieuw-Zeeland heeft geoordeeld dat een uitlevering aan de VS mogelijk is. Daarmee verliest hij zijn gevecht.

Het is nog niet over, want de advocaat van Dotcom heeft aangegeven in beroep te gaan tegen de uitspraak. Het zal de allerlaatste troef zijn om een uitlevering te voorkomen. De kans is groot dat Dotcom uiteindelijk alsnog achter Amerikaanse tralies verdwijnt na jaren van processen. Gezien de administratieve rompslomp van rechtszaken kan dit echter nog enkele jaren duren.1 reactie

Dat Kim Dotcom fout zit zullen weinigen kunnen betwisten – punt is echter dat de opsporingsinstanties, met de FBI voorop, nét zo fout zitten in hun ijver tot het verzamelen van de bewijslast; daarbij heeft men zo’n beetje elke denkbare grens in de wetgeving en jurisdictie opgezocht en overschreden.

Juist hierom heeft Kim Dotcom jarenlang de uitlevering weten tegen te houden en het is maar de vraag of dit na uitlevering nog tot een veroordeling zal leiden. Want ook als het dan eindelijk tot vervolging komt onder het Amerikaanse rechtssysteem, zal het een strijd van jaren gaan worden.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).