Kinderen gaan beter spellen door sms’en en whatsappen

Whatsapp heeft geen nadelige gevolgen voor taalkennis
Je zou het gezien hun taalgebruik op social media niet altijd zeggen, maar veel jongeren zijn wel degelijk op de hoogte van de regels uit het Groene Boekje.

In Engeland in ieder geval wel, want daar keken onderzoekers naar de taalvaardigheid van 160 jongeren van tussen de 8 en 16 jaar oud. Hun taalkennis en taalgebruik in sms’jes of Whatsapps werd tweemaal onder de loep genomen: aan het begin van het onderzoek en nogmaals na een jaar. Daarbij werd een vergelijking gemaakt tussen het aantal fouten in de berichten van de jongeren en hun prestaties tijdens een schrijfvaardigheidstest.

Je zou verwachten dat de kinderen met de vreemdste taalkronkels in hun berichten ook het slechtst presteerden tijdens deze tests, maar niets bleek minder waar. De creatiefste Whatsappers bleken uiteindelijk namelijk zelfs de beste spellers. Het gebruik van allerlei afkortingen of samenvoegingen van woorden zou juist helpen om een beter taalgevoel te ontwikkelen.

Clare Wood, een van de onderzoekers die meewerkte aan het project, hoopt dat de uitkomsten ouders geruststellen over het smartphone-gebruik van hun kinderen. “Ze hoeven daar niet bang meer voor te zijn, want het is nog nooit bewezen dat het taalgebruik van jongeren hierdoor achteruit gaat. Het blijft wel belangrijk om kinderen te leren waar ze wat losser kunnen zijn in het naleven van de taalregels en wanneer niet.”

Nog geen reacties

  1. Raar onderzoek, ten eerste zijn er slechts 160 jongeren gebruikt wat de toets niet bepaald representatief maakt. Ten tweede zit er op bijna alle telefoons spellings check en auto verbeter optie tegenwoordig. Het kan ook zijn dat de jongeren ondertussen engelse les hebben gekregen etc. etc. kom eerst is met een test waar meer jongeren aan mee doen dan krijg je misschien uitslagen die voor de gehele populatie kunnen gelden…

  2. Raar onderzoek, ten eerste zijn er slechts 160 jongeren gebruikt wat de toets niet bepaald representatief maakt. Ten tweede zit er op bijna alle telefoons spellings check en auto verbeter optie tegenwoordig. Het kan ook zijn dat de jongeren ondertussen engelse les hebben gekregen etc. etc. kom eerst is met een test waar meer jongeren aan mee doen dan krijg je misschien uitslagen die voor de gehele populatie kunnen gelden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *