Kleinste HDD ooit gemaakt door TU Delft

Auteur: , 3 Reacties
TU Delft

Een bit in een chlooratoom.

Nederlanders kunnen weer eens trots zijn: ´we´ hebben de kleinste harde schijf aller tijden gemaakt. In dit geval is ´we´ de TU Delft. De cijfers liegen er niet om: maar liefst 80 terabit past via de methode in een vierkante centimeter.

Sander Otte, leider van het onderzoeksteam:

“In theorie zouden we met deze capaciteit alle boeken die de mensheid ooit heeft geschreven kunnen bewaren op één postzegel.”

De daadwerkelijk geproduceerde harde schijf heeft echter bij lange na niet de grootte van een postzegel: er is er één gecreëerd met een breedte van 0,00001 centimeter, oftewel een nanometer. Er kan helaas slechts een kilobyte op worden opgeslagen. Het gaat dus vooral om het proof of concept.

De universiteit komt tot deze opslagcapaciteit door chlooratomen te plaatsen op een oppervlak van koperatomen. Die kunnen steeds op twee posities liggen en worden verschoven: daarmee vertegenwoordigen ze bytes. Via een scanning tunneling microscope, die een zeer scherpe naald gebruikt, kunnen de atomen vervolgen worden uitgelezen.

Het onderzoek heeft geleid tot het artikel A kilobyte rewritable atomic memory en is verschenen in het gezaghebbende tijdschrift Nature.3 reacties

Sjezus Apparata. Ik snap dat je niet van elke techsite kunt verwachten om de kwaliteit en diepgang van Tweakers te hebben, maar soms geven jullie me het idee dat jullie minder verstand van de materie hebben dan de groep die jullie proberen te informeren. ‘HD’ is de afkorting van ‘high definition’, de afkorting van harde schijf (of beter, ‘hard drive disk’) is ‘HDD’.
@dikdraak: Om mijn punt nog maar eens duidelijker te maken, hier is het artikel van Tweakers over precies hetzelfde onderwerp: https://tweakers.net/nieuws/113537/onderzoekers-delft-maken-kilobyte-geheugen-op-atoomschaal.html. Tweakers geeft daadwerkelijk een diepgaande technologische uitleg en legt uit waarom het een nuttige techologie kan zijn, Apparata gebruikt vooral een boel buzzwords en geeft een uitleg die zo beknopt is dat alleen mensen met een interesse in scheikunde hem snappen.
@dikdraak: Je hebt een punt! Bedankt voor de feedback

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).