KNVB test met videoscheidsrechter en tech op het veld

Voetbal doet au
Mensen zien ook niet alles, en omdat Nederlanders hun voetbal bloedserieus nemen, wil de KNVB wat meer tech in het veld gooien. Komt dat schot!

De komende twee jaar doet de voetbalbond een test bij sommige eredivisie- en bekerwedstrijden met een videoreferee. Deze zal de live videobeelden bekijken van de wedstrijd en uiteindelijk, bij een geslaagde proef, de scheidsrechters op het veld ondersteunen bij problemen.

Video-scheids in actie

Dit is een gedeelte van een groter programma, Arbitrage 2.0, waarin de komende twee seizoenen een half miljoen euro wordt uitgetrokken om de wedstrijden beter te kunnen beoordelen. Naast de videoref zal er ook een vijfde en zesde man op het veld meerennen, en worden de speelvelden klaar gemaakt voor goal line technology.

De bal en doellijn hebben verschillende camera’s op zich gericht en hun beelden worden geanalyseerd met een computer. Hierdoor wordt het bij twijfel duidelijker of er een goal gescoord is of niet. De benodigde apparatuur komt bij Hawkeye vandaan, en wordt al langer in andere sporten gebruikt. Dit is voor het eerst dat voetbal een dusdanige update krijgt, en daarom worden de bevindingen van de videoref nog niet doorgegeven aan de wedstrijdleiding.

“Simpelweg omdat de technologie verder moet worden ontwikkeld. Daarnaast is goedkeuring vanuit de FIFA nodig”, volgens Raymond van Meenen, projectbegeleider van dit alles. Op den duur is het de bedoeling dat de mening van de videoreferee, samen met doellijntechnologie, de scheidsrechters op het veld helpen om hun werk goed uit te kunnen oefenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *