Komt er definitief een einde aan Uberpop?

Uberpop
In Frankrijk is het over en uit voor Uberpop. Wat zegt dat over de toekomst van de in veel landen al illegaal verklaarde taxi-app?

Ten minste, het bedrijf zelf spreekt van ‘stoppen voor onbepaalde tijd’, maar dat de dienst in Frankrijk terug zal keren lijkt onwaarschijnlijk, gezien de hevige rellen die afgelopen week uitbraken met taxichauffeurs. De dienst is ook gewoon illegaal verklaard in het land en is dat al sinds 1 januari, maar Uber bleef doorgaan met zijn activiteiten, zoals het dat eerder ook deed in Canada – zelfs nadat daar taxi’s in beslag werden genomen. Ondertussen zijn topmensen van Uber al voor de Franse rechter gedaagd omdat chauffeurs zonder licentie ritten uitvoeren.

De afgelopen weken protesteerden chauffeurs door onder meer de toegang tot vliegvelden Charles de Gaulle en Orly te blokkeren. De taxibranche is woest vanwege de in hun ogen oneerlijke concurrentie van Uber. Er deden 2800 chauffeurs mee aan meer dan 30 blokkades door het hele land. Dat liep behoorlijk uit de hand. Zo werd van een vermeende Uberpop-chauffeur, die zelf aangaf niets met de app te maken te hebben, uit zijn wagen getrokken, de ruit werd ingegooid, een band werd doorgesneden en uiteindelijk werd het hele voertuig in de brand gestoken.

[gv data=”oku6KtOes5I”][/gv]

Vandaag besloot Uber dan toch dat het niet meer tegen dit soort oppositie opgewassen is en de stekker uit de app te trekken in Frankrijk. Het bedrijf zegt ‘chauffeurs en gebruikers van de UberPop-dienst niet meer aan risicio’s te willen blootstellen’ (een van die risico’s is dus intimidatie en geweld door ‘echte’ taxi-chauffeurs). Het bedrijf claimt dat 500.000 Fransen gebruikmaken van Uberpop.

2 reacties

  1. Persoonlijk ben ik tegen uberpop. Maar het heeft wel laten inzien dat er genoeg problemen zijn in de taxiwereld. In de steden zijn er veel oplichters, of ze zien er niet netjes uit, praten geen goed Nederlands… Buiten dat vinden mensen de huidige vorm van taxi’s blijkbaar te duur en willen ze graag een alternatief zoals uberpop. De taxiwereld moet opzoek naar andere manieren of diensten om zichzelf aantrekkelijker te maken.

    Waarom ik dan toch tegen ben? Taxi’s moeten zich aan een berg met voorschriften en regels houden, vergunnen, taxipassen, van alles is er nodig. Uber hoeft dit niet omdat ze geen taxi zijn maar toch weer wel. Een soort exploit in de wet dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *