Komt er een lootbox verbod in Europa?

Lootbox verbod Europa
Ons buurland gaat zich er in ieder geval hard voor maken.

De heisa rondom Star Wars Battlefront 2 kende vorige week een piekmoment. Hoewel de game wel meer dan één gebrek heeft, steekt de implementatie van de zogeheten lootboxes er met kop en schouder bovenuit. In deze speciale kistjes zitten namelijk game-items die jou beter kunnen maken, zonder dat je van tevoren weet wat je precies krijgt.

Natuurlijk is dit geen probleem wanneer je deze kistjes open kunt maken dankzij je in-game verdiensten. Bij EA’s Battlefront 2 moest je echter zo hard hiervoor werken (en tegengewerkt), dat men wel erg gestimuleerd wordt om écht geld hieraan uit te geven. En dat mag niet, als het aan de Belgische minister van Justitie Koen Geens ligt.

In een gesprek met VTM meldt Geens het volgende: “Gokken en gamen vermengen, zeker op jonge leeftijd, is gevaarlijk voor de geestelijke gezondheid van het kind.” De minister laat het er niet bij zitten en bekijkt de mogelijkheden om dit met andere Europese landen te bespreken.

In Nederland zijn lootboxes op dit moment nog niet verboden, maar er ligt een nieuwe wet hierover bij de Eerste Kamer. Komt deze er door, dan zou dit game-element onder online gokken vallen. De Kansspelautoriteiten in zowel Nederland als België zijn in ieder geval het onderwerp al aan het onderzoeken.

3 reacties

  1. Zal dan wel een behoorlijk impact gaan hebben op de markt voor mobiele software . Als zo’n verbod er inderdaad komt, dan kan zo’n beetje de helft van alle games uit de Play store / App store ook achter slot en grendel.

  2. Dit moet écht met zijden handschoentjes benaderd worden. We moeten niet willen dat de wet- en regelgeving ons ‘uitgavepatroon’ straks teveel beheerst, omdat er altijd wel een paar zijn die nogal een gat in de hand hebben. De vrije markt moet gerespecteerd worden, je bent altijd zelf nog degene die z’n pincode intoetst uiteindelijk. Er zijn veel mensen die helaas niet goed met hun financiën kunnen omgaan (op wat voor vlak dan ook, niet alleen dit lootbox verhaal), ik pleit dan ook om dit preventief proberen te voorkomen, i.p.v. massaal restricties voor iedereen op te leggen. Ik snap nog steeds niet waarom er geen lessen ‘financiën/geld’ worden gegeven op scholen, hebben wij niks geleerd van de crisis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *