Komt er een verbod op cryptovaluta in Nederland?!

Linke soep, die Bitcoins
Een belangrijke organisatie stelt dat er een verbod moet komen op het beleggen in cryptovaluta.

Nu de hype een hoogtepunt heeft bereikt, komt een belangrijk ‘autonoom’ overheidsorgaan wederom met een verontrustende melding. Markttoezichthouder Autoriteit FinanciĆ«le Markten (AFM) stelt tegenover de Volkskrant dat er een verbod moet komen op riskante beleggingen, waaronder het investeren in cryptovaluta. Nu, voordat eigenaren van bijvoorbeeld de Ripple hun munten dumpen. De AFM waarschuwde vorig jaar ook al meerdere malen voor de risico’s die verbonden zijn aan beleggen in cryptocurrencies zoals bitcoins en ethers.

Naar schatting zijn er in Nederland zo’n 135.000 mensen die in cryptomunten hebben geĆÆnvesteerd, al is het aantal waarschijnlijk nog vele malen hoger omdat die cijfers uit oktober van vorig jaar komen. “Door de extreem lage spaarrente zijn mensen gevoeliger geworden voor beleggingen waarbij wordt geschermd met hoge rendementen. Ze onderschatten daarvan de risico’s,” aldus Merel van Vroonhoven, bestuursvoorzitter van de organisatie. Ook veel analisten zien een dreigend gevaar in cryptocurrency.

Volgens de AFM weten mensen dus niet goed hoeveel financieel risico ze lopen met het beleggen in virtuele munten. Gelukkig voor de (minimaal) 150.000 Nederlanders kunnen cryptovaluta nog niet verboden worden. Wel is het sinds kort mogelijk om derivaten van de cryptomarkt te verbieden. Hoewel Van Vroonhoven geen voorbeelden noemt, legt ze uit dat er “producten te koop zijn waarmee consumenten op koersstijgingen en -dalingen van cryptomunten kunnen speculeren.”

De expert doelt hiermee op services zoals Bux, eToro of Plus 500, waarmee je geld kunt inzetten op het al dan niet stijgen of dalen van een aandeel van bijvoorbeeld Tesla of de waarde van de Bitcoin. Ze spreekt van de gamificatie van de financiĆ«le sector, omdat het gemakkelijk gemaakt wordt om bijvoorbeeld op groen of rood je geld in te zetten. In tegenstelling tot roulette heb je bij deze services daarentegen slechts een winstpercentage van (bijvoorbeeld) 80% terwijl je – wanneer je verliest – alles kwijt bent. “74 tot 89 procent van de consumenten verliest geld met deze beleggingen, blijkt uit onderzoek.”

Sinds kort kan er dus een verbod komen op binaire beleggingsopties rondom cryptovaluta (inzetten op stijgen of dalen), maar het is nog niet zo ver dat we – net zoals in Zuid-Korea – een verbod op het handelen in cryptovaluta boven ons hoofd hebben. Wees je er tot die tijd daarentegen extra bewust van dat beleggen een hoop risico’s met zich meebrengt. Mede daarom schreven we deze beginners guide voor potentiĆ«le beleggers.

7 reacties

    • @royaledeluxe: Als het aan het amf ligt verbieden ze weldegelijk handel in cryptocurrency maar dat gaat in Nederland gelukkig niet gebeuren. In dit geval maken ze zich inderdaad hard voor het verbieden van speculeren op de waarde van cryptovaluta.

  1. Typerend van de NLse overheid: door een paar gokverslaafde oetlullen het gewoon simpelweg verbieden voor IEDEREEN. Het enige wat dit soort instanties 24/7 aan het doen zijn, is zichzelf indekken. Dus Merel, met je pianolak hipsterschoentjes en je juicebar abbonnement, (yep, ik ken haar) open je ogen en accepteer het feit dat de aard vd mens altijd zo zal blijven. Mensen begrijpen heus wel dat het riskant is, er zullen er altijd tussen zitten die zich mee laten slepen en uiteindelijk in de schuldsanering eindigen. Dit draait dan natuurlijk ook niet om jan lul, maar om het feit dat de overheid dit met lede ogen toe aanziet, hoe veel euro’s in de bitcoin belanden en waarover geen belasting wordt betaald en niet rechtstreeks in de economie beland. Zie ook andere landen.

    • @lekkaah: precies, dat de mens zich in de schulden kan werken zal ze jeuken … Het gaat idd om ouderwets Nederlands geld mislopen en dan is een nieuwe wet/regel zo geregeld.
      Andere hekel punten in dit land die al jaren aandacht verdienen stuiten opeens op privacy issues, geen middelen, geen budget, kunnen de wet niet aanpassen, etc etc etc. Logisch want dat KOST geld.
      Een regeling die potentieel geld oplevert is zo een agenda punt.

  2. als ze werkelijk geinteresseerd zijn in het rendement van dat gokken, zouden ze hun eigen staatsloterij en postcodeloterij per direct moeten afschaffen… die keren nog geen 50% van de inzet uit… wij van wc-eend?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *