Komt Google met abonnement op Play Store?!

Overal een abonnement voor!
Een slimme zet voor meer omzet of een wanhopige feature om geld binnen te schrapen?

Smartphones, films en series, boodschappen, games en zelfs onderbroeken; slechts een greep uit de services/producten die we tegenwoordig massaal op abonnement-basis verkrijgen. Sommige van die concepten forceren het principe wel een beetje en wellicht dat Google ook in dat rijtje gaat verkeren.

De zoekgigant komt namelijk naar alle waarschijnlijkheid met een abonnement voor betaalde apps in de Play Store, zo ontdekt XDA Developers op basis van een APK teardown. De lijntjes code die vervolgens met terugwerkende kracht worden omgezet in beelden, functies en opties, verraden dat Google bezig is met iets genaamd ‘Play Pass’.

Met deze pas zouden gebruikers volgens een ontdekte survey honderden dollars aan games en apps krijgen voor een maandelijks bedrag. Wat dat precies gaat kosten, is niet duidelijk, maar de survey onthult in elk geval dat Google erover nadenkt en daarmee een oplossing zoekt voor een aanhoudend probleem van de Play Store.

De conversie van downloads en daadwerkelijke uitgaven in de Play Store is namelijk altijd aan de lage kant geweest. In 2014 verdiende een gemiddelde app in Apple’s App Store bijna 4 keer zoveel als een gemiddelde app in de Play Store. In datzelfde artikel beschrijven we hoe 98% van de Play Store-omzet door ‘freemium’ games werd verdiend.

En dat probleem bestaat vandaag de dag nog steeds. De omzet van Google’s virtuele app-winkel komt voor het grootste gedeelte van een kleine hoeveelheid apps. Dat is dan ook gelijk de reden waarom Google een dergelijke service wil gaan aanbieden. Spreid je kansen, zeggen ze dan.

Google wil met de Play Pass consumenten stimuleren om meer apps te gebruiken en dus potentieel meer geld uit te geven aan die apps. Het moet immers ook aantrekkelijk zijn voor de ontwikkelaars van die apps; populaire apps moeten in de Play Pass inbegrepen zijn, maar juist die apps verdienen vaak al genoeg geld op zichzelf. Het is met andere woorden een moeilijke situatie voor Google en tijd zal ons leren of het wat zal opleveren.

Een andere oplossing voor Google was het strikken van Fortnite voor de Play Store, want dat had ze tientallen miljoenen opgeleverd.

3 reacties

  1. Dat mensen veel geld uitgeven in Apples store, betekend niet dat de Android gebruikers het verkeerd doen.. 😉

    (Ik zou niet eens weten wat ik moet kopen, ik heb al teveel apps waarvan ik de meeste niet vaak genoeg gebruik… )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *