Komt Netflix’ prijsverhoging ook naar Nederland?

Trek je portemonnee maar vast
Voorheen was dat wel altijd zo.

De grootste streamingdienst ter wereld, Netlfix, heeft aangekondigd de prijzen van een Netflix-abonnement flink omhoog te gooien. Althans, in eerste instantie zal de verhoging in de Verenigde Staten doorgevoerd worden. Het is waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd voordat de verhoging de Atlantische Oceaan overwaait.

Het Basic abonnement (één scherm) gaat met 12,5% omhoog naar $9 dollar, de prijs voor het Standaard abonnement (twee schermen, HD) wordt met 18,2% verhoogd naar $13 dollar en het Premium pakket (vier schermen, Ultra HD) gaat van $14 naar $16 dollar, wat een stijging van 14,3% is. Percentueel gaat het Standaard abonnement dus het meest in prijs omhoog. De prijsstijging is in eerste instantie alleen voor nieuwe Amerikaanse klanten, waarbij de bestaande gebruikers in de komende 3 maanden een hogere rekening krijgen toegestuurd.

Nu, de vraag voor ons gierige Hollanders is natuurlijk of die prijsverhoging ook deze kant op komt. Hoewel Netflix in eerste instantie alleen voor de thuismarkt heeft aangekondigd meer te gaan vragen, leert de geschiedenis van de dienst ons dat wij uiteindelijk ook aan de beurt zijn.

De laatste prijsstijging werd in oktober van 2017 doorgevoerd. De prijsverhoudingen van toen vind je hier. Toen leek de gigantische waslijst aan Originals en aangekochte films en series een flinke investering voor het miljardenbedrijf te zijn. Of dat nu ook het geval is, maakt de dienst niet bekend. Wel kunnen we uit een hoop andere ontwikkelingen in de branche afleiden dat er een gedachtegang achter de prijsstijging zit.

De vorige verhogingen hadden namelijk nauwelijks invloed op het aantal kijkers dat Netflix trok. Sterker nog, de dienst groeit alsmaar door, dus een paar dollar (en straks dus euro) extra zal voor de meesten geen gigantisch drama zijn.

Althans, als je niet al zat te peinzen om je abonnement op te zeggen. Is dat wel het geval, dan kan de prijsverhoging de doorslag geven. Máár, ook daar heeft Netflix waarschijnlijk een antwoord op. Er komen namelijk steeds meer concurrenten met een vergelijkbaar concept. Sterker nog, ik kon met gemak dit top 5 gekke niche alternatieven voor Netflix-lijstje maken en ook grote jongens zoals Disney en Apple bewegen zich langzaam in het vaarwater van de gevestigde dienst.

Voeg daar andere concurrenten zoals Hulu, Amazon en HBO aan toe en je hebt een breed scala aan andere diensten die precies hetzelfde doen. Nou ja, Apple richt zich juist op families (en probeert de ouders over te halen met een lange instapprijs). Hoe dan ook, diensten moeten zich gaan onderscheiden.

En Netflix is de veelvraat in dit rijtje. Met een hoger maandbedrag zal het Amerikaanse bedrijf nóg meer (en hopelijk ook weer wat betere) in-house content kunnen maken, terwijl ze ook de filmrechten van allerlei grote films kunnen opkopen. Dat, of ze investeren nóg meer geld in de schrijver van Bird Box.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *