Kunnen we alsjeblieft afscheid nemen van Flash

Stop the hurting!
Adobe Flash moet toch wel de slechtste plugin ooit zijn?

Bijna wekelijks vraagt de Flash plugin of ik wil updaten. Ja, ik ben graag in controle dus heb de automatische updates uitgeschakeld. Maar omdat ik die heb uitgeschakeld zie ik pas hoe vaak deze software updates binnenhaalt. De plug-in zorgt blijkbaar met grote regelmatig voor veiligheidsproblemen, maar dit is wel heel erg vaak. Je zou zeggen dat de jarenoude Flashplayer nu toch wel bugvrij moet zijn… niet dus. Maar goed, naast al die bugs kan me niet aan de indruk onttrekken dat ze de plugin ook nog blijven updaten ofzo. Dat kan haast niet anders. Voor de grap heb ik daarom de release history even opgezocht. Deze staat vol met termen als “critical security and bug fixes” en “important bug fixes and security updates”, maar even verder zoeken leverde ook een incidentele vermelding van “new and improved functionality” op. Ongelofelijk.

Naast het enorme aantal updates, waarbij alle browsers moeten worden afgesloten, heb ik een bovengemiddeld aantal crashes die de plugin veroorzaakt. Na zo´n crash moet de webpagina (en alle andere tabs die open staan) vernieuwd worden. Youtube ergerde zich ook en zorgde begin dit jaar (na er al langer mee geëxperimenteerd te hebben) dat alle video’s op hun site nu via via HTML5 worden weergegeven. Youtube is dus gedekt, maar de rest van het internet?

Onlangs hoorde ik dat Mozilla (ontwikkelaar van oa Firefox) onder de noemer Shumway een project is gestart om websites met Flash weer te geven ZONDER Flash-player. Shumway bestaat al sinds 2012 en is gebaseerd op de H.264 video codec, waardoor het op dit moment alleen werkt op Windows (Vista of hoger) of OS X.

De technologie zit nu in de laatste versies van Firefox, waarbij de rewiew-video´s van Amazon als proef worden afgespeeld zonder Flash. Indien dat succesvol is zal de technologie verder worden uitgerold. Op dat moment zou er in principe geen plugin meer nodig zijn. Hopelijk zullen andere browsers ook volgen en hebben we de vreselijke Flashplayer binnenkort niet meer nodig.

5 reacties

  1. Flash is al jaren maar goed voor twee dingen.
    1. Ongewenste reclame en 2. Online flash games die alleen bejaarde nog spelen.

    Toen de eerste iPhone kwam was de wereld te klein (want: geen flash) maar eigenlijk heb ik het nooit gemist. Althans in het begin kon je wat video content niet afspelen maar verder werd de ervaring er alleen maar beter op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *