Kunstmatige intelligentie zit op het niveau van een kleuter

Huilkind
Computers zijn tegenwoordig heel wat. De gemiddelde telefoon heeft meer vermogen dan er nodig was om in 1969 drie mannen in een luchtdichte broodtrommel naar de maan heen en weer te sturen, en er zijn supercomputers die dingen kunnen waar men vroeger in een SciFi-film kon zien. Maar hoe slim zijn computers nou eigenlijk?

Men wil soms wel eens apparaten antropomorfiseren. Computers die kinderachtig bezig zijn, printers die een hekel aan mensen hebben, dat soort dingen. Maar wat nou als we computers tests laten afleggen die eigenlijk bedoeld zijn voor mensen? Wat nou als je ’s werelds beste computer een IQ-test laat afleggen?

Dat is precies wat de Amerikaanse ConceptNet 4 gedaan heeft. Deze computer bezit een zeer geavanceerde kunstmatige intelligentie, en scoorde op deze test ongeveer op het niveau van een 4-jarige. Het ding scoorde erg wisselvallig, met hele goede scores op vocabulaire en verschillen herkennen, maar liet steken liggen bij de ‘waarom’-vragen. Als een echt kind ook zo wisselvallig had gescoord, zou er volgens de onderzoekers iets mis zijn met het kind, volgens hoofdonderzoeker Robert Sloan op ScienceDaily.

De reden daarvoor zou met ervaring te maken kunnen hebben. “Als baby’s hebben we rondgekropen en aan dingen getrokken. We leerden dat dingen vallen. We hebben aan meer dingen getrokken en leerden dat honden en katten het niet fijn vinden als je aan hun staart trekt.” volgens Sloan.

Duidelijk, als wij computers slimmer willen maken in de toekomst, moeten er wieltjes onder en moet deze de kat gaan pesten. Of trekken we hier nu te snelle conclusies? Volgens Sloan duurt het nog een jaar of 20 voordat onze mechanische overlords computers hoger gaan scoren dan volwassenen. Of ze daarna de wereld gaan overnemen valt nog te bezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *