Lage marktaandeel Android Nougat verklaard

'Android Nougat komt over een maand uit'
Het opnamepercentage is nog lang niet wat het zou moeten zijn.

Android Nougat is al enkele maanden op de markt, maar op dit moment beschikt slechts een schamele 5 procent over de nieuwe Android-software. Het lijkt niet zozeer dat gebruikers niet willen overstappen, maar dat smartphonefabrikanten geen moeite doen om de nieuwe versie bruikbaar willen maken op ieder toestel.

Onderstaande grafiek van Android Authority geeft ons een beter beeld van de huidige situatie omtrent Android OS distributie. Het is nog enkele maanden wachten om te zien of Nougat’s het relatief opnamepercentage van KitKat of die van Marshmallow haalt. Het verzadigingspunt van Android 6.0 Marshmallow lijkt nog te moeten komen, maar de grafieklijn lijkt aan te tonen dat de nieuwere softwareversies steeds minder marktaandeel beschikken op hun hoogtepunt.

Een van de oorzaken van deze lage distributiecijfers lijkt hem te zitten in het feit dat fabrikanten Android-versies sneller implementeren of zelfs voor toestellen overslaan wanneer dit mogelijk is. Dit verklaart (deels) het lagere verzadigingspunt per Android-versie.

Android distributiecijfers

Een tweede verklaring lijkt te zijn dat fabrikanten simpelweg minder toestellen op de markt brengen ieder jaar, aangezien de smartphonemarkt redelijk vol lijkt te zitten. Met name in het middensegment is er meer dan genoeg keuze op dit moment. Dit betekent dan ook dat er minder nieuwe toestellen beschikbaar zijn die op nieuwe softwareversies draaien dan voorheen.

Een derde oorzaak is dat smartphonegebruikers het langer uithouden met hun toestel. Aangezien de software-ondersteuning per mobiel ongeveer rond de 1 tot 2 jaar ligt, stagneert het aandeel van nieuwe Android-versies als consumenten hun smartphones langer gebruiken dan dat er updates voor het toestel in kwestie worden verzorgd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *