Lagere schermhelderheid voorkomt slaapproblemen

Lagere schermhelderheid voorkomt slaapproblemen
Wie de hele dag naar een display staart, kan zijn hormoonhuishouding in de war gooien.

Vroeger met old school beeldbuizen al een probleem, nu we constant een apparaat met helder display in onze hand hebben wordt zulks alleen maar meer. Om nog maar te zwijgen over schermbrillen. Onderzoekers raden daarom aan de brightness iets naar beneden te schroeven.

Melatonine

Science Daily maakt melding van een onderzoek van het Amerikaanse Mayo Clinic waarin wordt gesteld dat het dimmen van de schermhelderheid van telefoons & tablets, en het op minstens 35 centimeter afstand houden van je apparaat, slaapproblemen kan voorkomen. LED-schermpjes die voluit licht afgeven zorgen er namelijk voor dat het melatonine-hormoon van slag raakt. En die heeft als taak je slaap-waakritme te managen. Je zou dus kunnen zeggen dat slapeloos in een donkere kamer naar je mobieltje staren ervoor zorgt dat je in een vicieuze cirkel terecht komt.

Onderzoekster Lois Krahn hierover:

“There’s a lot of concern about using mobile devices and that prompted me to wonder, are they always a negative factor for sleep? We found that only at the highest setting was the light over a conservative threshold that might affect melatonin levels. If it’s at the mid setting or at a low setting it’s bright enough to use.”

Kortom, trek die telefoon/tablet van je neus en gooi de helderheid ’s avonds om laag, mocht je problemen hebben met het vinden van dromenland.

4 reacties

  1. Zijn wel apps voor te vinden die dat automatisch voor je schakelen, nadat je de brightness en de tijd hebt ingesteld.

    Heb ook de app Timeriffic, ideaal voor ’s avonds/ ’s nachts. Alle geluiden gaan automatisch op mute na 11 uur, op inkomende gesprekken na, die staat op 20% volume. Je moet toch wel bereikbaar blijven vind ik, zelfs ’s nachts. Na 6u ’s ochtends alles weer normaal.

  2. De helderheid van mijn display past zich automatisch aan. In een lichte omgeving (bijvoorbeeld buiten in de zon) wordt het scherm feller zodat het goed leesbaar blijft. En in een donkere omgeving wordt het scherm juist minder fel.

  3. Voor de mensen die zelfs de laagste helderheid te helder vinden heb ik een goeie app voor Android : Sun filter. Ik vind het echt een geniale app als je in de avond in bed ligt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *