Lanceercode van kernraketten was jarenlang 00000000

Kernraket opslag
In 1962 bepaalde president John F. Kennedy dat alle Amerikaanse kernwapens voorzien moesten worden van een Permissive Action Link (PAL), oftewel een apparaatje dat er voor zorgde dat een raket alleen gelanceerd kon worden als je beschikte over de juiste code. Helaas bleek die code niet heel veilig.

De maatregel werd ingevoerd om te zorgen dat kernraketten niet ‘per ongeluk’ afgevuurd konden worden door bijvoorbeeld een militair die een beetje in de war was. Of voor het geval dat een raket, die in een ander land gestationeerd was, ‘gekaapt’ zou worden.

Het leger zag echter niet zoveel in de maatregelen en het werd vooral gezien als een lastig iets. Daarom werd het monteren van deze kastjes in veel gevallen ernstig vertraagd en in sommige gevallen werd simpelweg 00000000 als code gebruikt.

Sterker nog, deze code was zelfs algemeen bekend bij militairen:

Our launch checklist in fact instructed us, the firing crew, to double-check the locking panel in our underground launch bunker to ensure that no digits other than zero had been inadvertently dialed into the panel.

Voor zover bekend werd de code met alleen maar nullen in elk geval gebruikt voor 50 raketten in de Minuteman Silos.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *