Lancering Bitcoin beurs Bakkt weer uitgesteld?

crypto-bitcoin-beurs-bakkt
Formaliteiten en verplichte reactietermijnen veroorzaken tijdnood.

Crypto- en Bitcoinbeurs Bakkt is een samenwerking tussen de gebroeders Winklevoss en het bedrijf achter de New York Stock Exchange. Samen ontwikkelen zij Bitcoin beurs Bakkt. Het moet mogelijk zijn om op deze beurs niet alleen de Bitcoin en andere cryptomunten te verhandelen maar ook allerlei afgeleide producten aan te bieden. Bakkt onderscheidt zich echter vooral omdat zij voor de Bitcoin futures ook daadwerkelijk Bitcoins aankoopt en deze fysiek bewaart. Zo kan een versnelling optreden bij koersstijgingen. Aangezien Bakkt goedkeuring van de SEC moet krijgen voor opening en er zulke gerenommeerde partijen betrokken zijn verwachten veel crypto-analisten dat de opening van Bakkt ervoor zorgt dat cryptomunten meer geaccepteerd en vaker verhandeld worden.

Toen Bakkt eerder dit jaar bekend maakte dat zij in 2018 niet meer open zouden gaan daalden de koersen snel. Pas toen Bakkt aangaf dat zij 24 januari 2019 alsnog open zouden gaan herstelde het vertrouwen. Sterker nog, het is nu een van de belangrijke pijlers voor een positief 2019.

Nu lijkt het er sterk op dat 24 januari toch niet gehaald wordt. Dit komt door een formaliteit. De bestaande wetgeving is niet gemaakt voor digitale valuta en gaat uit van fysieke effecten. Daarom is in de wet opgenomen dat effecten niet in het bedrijf van de handelaar mogen worden opgeslagen maar, om diefstal te voorkomen, elders ondergebracht moeten worden. Aangezien dat met digitale munten zoals de Bitcoin niet relevant is heeft Bakkt hiervoor een uitzondering gevraagd. De SEC (Amerikaanse toezichthouder) is voornemens die uitzondering toe te kennen. Voordat dit definitief kan is er echter een 30-daagse inspraaktermijn. Voordat die termijn aanvangt moeten er allerlei formaliteiten worden vervuld.

Door de shut-down van de overheid en andere redenen lijkt het erop dat die formaliteiten niet meer voor de kerst vervuld kunnen worden. Hierdoor zou de 30-dagen termijn pas op zijn vroegst na kerst ingaan. Het is dan zeker dat er op 24 januari nog geen vergunning is. Ook wanneer de inspraaktermijn nog voor kerst in zou gaan is dit twijfelachtig aangezien er na het sluiten van de termijn ook een aantal formele stappen moeten worden genomen voordat de definitieve vergunning kan worden toegekend.

Inmiddels heeft men aangegeven dat als er uitstel nodig zou zijn, dit naar verwachting niet langer dan een week zal duren. De markt reageert dan ook ontspannen op het nieuws. De Bitcoin en meeste andere cryptomunten staan nog op winst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *