Lasercamera creëert straks 3D-beelden op 10 km afstand

Infrarood
In één keer een 3D-voorstelling van een object verkrijgen zonder er in de buurt te hoeven zijn. Een team natuurkundigen aan de Heriot Watt Universiteit is daarin geslaagd, en denkt het op de markt te kunnen brengen.

De 3D lasercamera van de wetenschappers uit Edinburgh zendt infraroodstralen uit die ergens tegenaan ketsen, en meet vervolgens hoe lang het duurt voordat het signaal de camera weer bereikt (time-of-flight). Vrijwel alles kan ermee gescand worden, en daarmee worden vertaald naar een 3D-weergave. Maar met de menselijke huid gaat het moeizaam omdat er niet genoeg infraroodstralen op afketsen.

In deze afbeelding is te zien dat de contouren van een mannequin beter worden getoond.

De 3D-lasercamera kan tot op één kilometer afstand gebruikt worden, en werkt tot op de millimeter precies. Het doorzetten van het onderzoekswerk kan betekenen dat de range oploopt tot 10 kilometer, zo geeft het team aan in een verklaring. Het zal in het begin vooral gebruikt kunnen worden om stilstaande objecten (rotswanden) te monitoren, maar de lasergeeks houden al rekening met de mogelijkheid om straks in 3D de snelheid en richting van auto’s objecten te meten.

Aongus McCarthy, onderzoeksleider aan de Heriot Watt Universiteit, denkt het binnen nu en vijf jaar te commercialiseren.

3D lasercamera scant objecten van grote afstand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *