Leest de veiligheidsdienst onze WhatsApp-berichten?

WhatsApp
De nationale veiligheidsdienst doet er alles aan om encryptie van chat-apps te omzeilen.

Het is fijn dat veel chat-apps zoals WhatsApp en Telegram over encryptie beschikken. Hierdoor is het in theorie (zeer) moeilijk om andere ongewenste partijen mee te laten kijken met jouw chat-berichten. Maar als het aan de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof ligt, komt daar binnenkort verandering in.

De topman meldt namelijk dat terroristen vaak gebruikmaken van dit soort versleutelde netwerken, waardoor het noodzakelijk geacht wordt dat de berichten in samenwerking met het AIVD via een zijdeur alsnog te bekijken zijn. Met name IS maakt gretig gebruik van chat-apps die met encryptie werken.

Via de app sturen IS-strijders op afstand instructies naar anderen in Europese landen, waardoor zij op afstand een aanslag kunnen plegen. Door een speciale zij-ingang te maken, wil de NCTV een aanslag voorkomen. Op het moment verloopt dit proces echter nog moeizaam.

Schoof maakt in het interview met De Telegraaf echter duidelijk dat de NCTV niet geïnteresseerd is in ‘gewone’ berichten van mensen zoals jij en ik. Het omzeilen van de encryptie is enkel nodig voor de strijd tegen terrorisme, en er is naar verluidt goed toezicht op het gebruik van de omzeiling.

Het blijft een moeilijke afweging, aangezien er dus in theorie ook een mogelijkheid komt om ‘onze’ berichten te kunnen bekijken. Maar veiligheid gaat boven alles, toch?

Nog geen reacties

  1. Inzage in Whatsapp zal waarschijnlijk wel kunnen door samenwerking met de amerikaanse veiligheidsdienst. Telegram is daarintege0% Russisch en gefinancierd door de KGB.
    Dat wordt moeilijker lijkt mij.

  2. en dan? zodra ze mee kunnen kijken op whatsapp stappen kwaadwillenden op telegram. Zodra ze daar ook mee kunnen kijken stappen ze over op ???? of ze bouwen zelf een app

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *