Levensgrote drone succesvol getest vanaf vliegdekschip

Northrop Grumman X-47B lancering vliegdekschip
De drone die je hier ziet is zo groot als een straaljager, het ding is in staat om volledig autonoom op te stijgen en te landen vanaf een vliegdekschip. Piloten zijn in de toekomst blijkbaar niet meer nodig.

In 2011 maakte dit project zijn eerste testvlucht en gisteren werd een nieuwe mijlpaal bereikt. Toen werd voor het eerst de Northrop Grumman X-47B gelanceerd vanaf een vliegdekschip (USS George H.W. Bush). Deze enorme drone voerde vervolgens een vlucht uit van zo’n 65 minuten en lande daarna weer op het schip.

Aan de ene kant prachtig om te zien dat dit technisch gezien allemaal mogelijk is. Aan de andere kant is dit natuurlijk ook een beetje eng allemaal. Het stelt landen in staat om veel gevaarlijkere aanvallen uit te voeren. Er worden namelijk geen “eigen” levens op het spel gezet.

Fabrikant Northrop Grumman kreeg $635,8 miljoen van de Amerikaanse marine voor dit project, maar inmiddels is dat al gegroeid tot $813 miljoen. Uiteindelijk moet deze onbemande straaljager in 2019 in gebruik worden genomen. (via: militaryaerospace.com)

Speciaal voor de liefhebbers nog een video van de lancering.

[gv data=”FqAa57UGZ1s”][/gv]

3 reacties

  1. Even voor mijn goede beeldvorming… Is het anno 2013 nu pas voor het eerst gelukt om een onbemande straaljager te laten opstijgen, vliegen en weer landen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *