LG QNED miniLED TV is de opvolger van LCD

LG introduceert hun gloednieuwe QNED TV die aangedreven wordt door miniLED, de opvolger van LCD.

MiniLED lijkt langzaam naar de consument te komen. Gisteren lekte dat Apple de evolutie van LCD gaat toepassen en nu kondigt LG officieel een miniLED TV aan, de QNED serie. Maar wat maakt de nieuwe technologie de volgende stap van LCD?

LG QNED miniLED TV

Met de introductie van de LG QNED miniLED serie komt het Zuid-Koreaanse merk voor het eerst met de nieuwe TV technologie. Naar eigen zeggen werkt het aan 10 nieuwe 4K en 8K televisies met miniLED. Welke configuraties we precies kunnen verwachten is niet helemaal duidelijk; we weten alleen dat de grootste TV in de reeks 86-inch zal zijn.

Verder weten we dat de nieuwe technologie nog nauwelijks beschikbaar is, maar de TV-game kan veranderen. MiniLED is de opvolger van LCD, waarbij de backlight het licht creëert. Het grote voordeel van miniLED is dat die backlight onderverdeeld is in tienduizenden miniLED-lampjes. Hierdoor heeft de televisie meer dimmingzones, in het geval van de LG’s QNED miniLED toestellen tot 2500.

Praktisch betekent het dat de TV preciezer licht en donker kan regelen. Contrast wordt op die manier hoger en de lichtsterkte gaat ook flink omhoog. Wat dat betreft neemt het een voordeel van OLED over (die dat nog veel exacter kan). Het geheel werkt daarentegen nog steeds zoals een LCD; liquid crystal diodes geven het licht van de backlight als het ware door.

Op het aankomende CES 2021 (dat volledig digitaal zal plaatsvinden) laat LG meer van hun aankomende miniLED TV’s zien.

Nog geen reacties

  1. Het is dan ook niet “de opvolger” van LCD want er zit nog steeds een LCD paneel in… Het is gewoon een variant van. In dat opzicht kun je stellen dat het de opvolger is van de reguliere LED tv’s. (ook LCD uiteraard).

    Er zijn al tv’s met full array local dimming zoals Samsung QLED en sony KD serie maar met mini led heb je veel meer verlichtings punten achter het paneel.

  2. Huh?
    @yannickspinner
    “Het grote voordeel van miniLED is dat die backlight onderverdeeld is in tienduizenden miniLED-lampjes. Hierdoor heeft de televisie meer dimmingzones, in het geval van de LG’s QNED miniLED toestellen tot 2500”
    Noem mij eens ÉÉN tv die tienduizenden ledlampjes nú heeft, of aangekondigd heeft.
    Als je nml. deze tienduizenden ledlampjes apart wilt aansturen achter het lcd scherm, heb je wel heel veel rekenkracht nodig….

    • Gewoon de zoveelste marketing term om de consument over de streep te trekken om een nieuwe tv te kopen terwijl het vergeleken met oled niks voorstelt. Net zoals de LG nanocell.

      Oké zal vast beter zijn dan een LCD van 5 jaar terug maar niet schrikbarend.

      Een 4K oled heeft 3840×2160 pixels. Dus 8.294. 400 pixels die individueel aan- en uitgeschakeld kunnen worden.

      Dan klinkt 2500 ineens niet zo interessant meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *