Lijstje: vier generaties PlayStation op een rijtje

PlayStation
De welbekende console van Sony is onmisbaar in sommige woonkamers. Een overzicht van bijna 23 jaar PlayStation.

Technologie staat niet stil, dat weten we allemaal. Het zal je wellicht dan ook verbazen dat het alweer bijna 23 jaar geleden is dat de eerste PlayStation op de markt werd gebracht. Weliswaar in Japan, want Europa volgde een jaar later. Inmiddels zijn er vier generaties PlayStation op de markt gebracht. Iedere nieuwe variant bracht belangrijke nieuwe features met zich mee.

PlayStation One, 1994
PS1
De allereerste spelcomputer van Sony. Het bracht de Japanse arcadehal naar de woonkamer. Games als Tekken kon je voortaan thuis spelen. Zelfs met z’n tweeën, want de console kende twee poorten om een controller op aan te sluiten. Het inmiddels legendarische apparaat was grijs van kleur en je moest op de grote ronde schijf drukken om een CD in de console te stoppen. Het ontwerp had wat weg van een walkman. Sony heeft meer dan 100 miljoen exemplaren verkocht van de eerste generatie PlayStation. De bestverkochte game was Gran Turismo met meer dan 11 miljoen verkochte exemplaren. De racegame en Sony zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en bijna iedere generatie kent een Gran Turismo-game. De PlayStation 4 heeft nog geen GT-game, maar daar moet dit jaar verandering in komen met de komst van Gran Turismo Sport.

PlayStation 2, 2000
PS2
Dit revolutionaire apparaat was een uitstekende opvolger van de eerste generatie PlayStation. Het apparaat kreeg een stoer, zwart ontwerp met zich mee en werd in 2000 internationaal op de markt gebracht. Later kwamen er ook andere kleuren beschikbaar. De PlayStation 2 kon via een ethernetmodem met het internet worden verbonden. Daarnaast introduceerde Sony voor het eerst randapparatuur. Je kon je onder andere een webcam (EyeToy) aansluiten op het apparaat. De PlayStation 2 was ook meer dan alleen een spelcomputer. Je kon er DVDtjes op kijken, wat het apparaat een vriend van de woonkamer maakte. Van de console werden meer dan 158 miljoen exemplaren verkocht. Grand Theft Auto: San Andreas was met meer dan 20 miljoen verkochte exemplaren de populairste game op de spelcomputer. De productie van de console ging nog lang door. Pas in 2012 staakte Sony de productie van de PlayStation 2.

PlayStation 3, 2006
PS3
De Japanse gamegigant introduceerde in 2006 de PlayStation 3 en opnieuw was dit apparaat revolutionair anders in vergelijking met zijn voorganger. De PS3 bracht draadloze online verbindingsmogelijkheden met zich mee, wat het spelen van online multiplayer games erg populair maakte. Daarnaast kende het systeem een uitgebreid OS, dat later ook werd gebruikt op PlayStation Portable en de PlayStation 4. De PS3 is meer dan 86 miljoen keer verkocht. Het was voor het eerst mogelijk om blu-ray schijfjes af te spelen en de controller werd draadloos. Net als bij de PS2, kreeg de PS3 ook een dunnere variant. De in 2006 geïntroduceerde console wordt da nook aangeduid als ‘PS3 Phat’. Opnieuw was een GTA-game het bestverkochte spel op een PlayStation-apparaat. GTA V voor de PS3 ging meer dan 21 miljoen keer over de toonbank. De productie van het apparaat werd onlangs gestaakt

PlayStation 4, 2013
PS4
In 2013 kwam Sony met de opvolger van de PlayStation 3, de langverwachte PlayStation 4. Online gamen kon voortaan enkel met een betaald PlayStation Plus-abonnement. Daarmee ging Sony de Amerikaanse concurrent Xbox achterna. Bij de PS4 draaide alles om het delen van content. Er kwam een ‘Share’-knop op de vernieuwde controller. Games kunnen direct worden gelivestreamed via kanalen als YouTube of Twitch. De spelcomputer bracht een verbeterde camera-accessoire met zich mee en sinds 2016 is het ook mogelijk om sommige games in VR te spelen met PlayStation VR. In datzelfde jaar kwam Sony met een sterkere variant op basis van de PS4, genaamd de PS4 Pro. De PS4 Pro bracht 4k-gaming naar de console en er kwam ondersteuning voor HDR. Een televisie die deze eigenschappen heeft is een must, anders is de meerwaarde van de PS4 Pro in vergelijking met een reguliere PS4 te verwaarlozen. Van de PS4 zijn tot nu toe ruim 53 miljoen exemplaren verkocht. Net als bij de PS3 is GTA V tot nu toe de bestverkochte game op het apparaat met zo’n 15 miljoen verkochte exemplaren. Met de komst van de PS4 Pro zal deze vierde generatie PlayStation nog wel even meegaan. De verwachting is dat we de PlayStation 5 niet vroeger dan 2018 hoeven te verwachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *