Linux-laptop op zonne-energie is er vanaf $350

Linux-laptop op zonne-energie is er vanaf $350
Hoe briljant eigenlijk. Een laptop die op gratis energie én gratis software draait.

Op hardwaregebied weten techfabrikanten zich jaar in jaar uit te overtreffen, en specs blijven elkaar in een bizar rap tempo overtreffen. Er is echter een compartiment dat hier achteraan sukkelt: de accu. Lithium-ion batterijen zijn wat ze zijn, en op korte termijn lijkt hier geen revolutionaire doorbraak te komen. Kortom, we maken onze processors zuiniger en zijn blij als onze apparaten een dag lang juice hebben.

Ondertussen denkt het Londense bedrijf WeWi even de andere kant op en komt binnenkort met de SOL: een laptop die volledig op zonne-energie draait. Hij wordt volgende week in Ghana gepresenteerd, aangezien ze zich hiermee voornamelijk op het zonnige en soms energieluwe Afrika richten. Het is dan ook een laptop uit de categorie Nokia 3310: stevig, stof- en waterbestendig, en niet meteen stuk als je ermee in slaap valt en hij van je bed afrolt. Op de site van SOL wordt hij dan ook aangeprezen als ’the all-terrain off-road sport utility laptop’.

SOL

De SOL heeft op het ‘deksel’ vier uitklapbare zonne-panelen die ook losgekoppeld kunnen worden en met een verlengsnoer zijn aan te sluiten. Tevens kunnen er andere apparaten mee gevoed worden. Hij draait op een Intel-chip, maar WeWi heeft nog niet bekend gemaakt welke exact. Verder specificaties worden bij de officiële onthulling wereldkundig gemaakt. Wel laat het brein achter de SOL, David Snir, weten dat hij acht uur meegaat op een volle accu. Twee uur in de volle zon zou overigens genoeg moeten zijn om de SOL acht tot tien uur te laten draaien.

De release is op 20 augustus, gevolgd door een introductie in Brazilië en India. Ook komt er op termijn een aangepaste (lees: duurdere) variant naar Noord-Amerika. Over een release in Europa is nog niets bekend.

[lg_folder folder=”SOL/Laptop/” count=”8″ cols=”4″ paging=”true”]

Nog geen reacties

  1. Met een laptop buiten werken is brak, en dan ook nog eens, 1,5 m2 zonnepaneel uitklappen maakt het er niet makkelijker om een plekje te vinden… of ben ik nu een azijnzeiker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *