Livestream: ruimtesonde Rosetta bereikt doel na 10 jaar

Ruimtesonde-Rosetta
Na een reis die tien jaar geleden van start ging, bereikt ruimtesonde Rosetta haar doel: een reusachtige komeet. Bekijk via deze livestream hoe de sonde in een baan om de komeet gebracht wordt.

Rosetta heeft zes miljard kilometer afgelegd om op de plaats van bestemming aan te komen. Vanaf 11:00 Nederlandse tijd breekt er een spannend moment aan voor iedereen die bij het ruimteproject betrokken is. Dan wordt de ruimtesonde in een baan om de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko gebracht.

Deze komeet is de moeite waard, omdat het miljarden jaren geleden uit dezelfde wolk van gas en stof is ontstaan waar ook de aarde uit voort is gekomen. Terwijl de komeet onderweg is naar de zon, scant en meet de Rosetta wat er met de komeet gebeurt. Het is voor het eerst dat een ruimtesonde op deze manier meereist met een komeet.

Dit betekent overigens niet dat het werk van de Rosetta er bijna op zit. In november wordt er namelijk voor het eerst in de geschiedenis een onbemande verkenner op de komeet gezet. De Philea zal vervolgens een gat in het oppervlakte boren, om zo nog meer gegevens te kunnen verzamelen voordat de zon het stukje ruimtegeschiedenis opslokt.

De Nederlander Fred Jansen is de projectleider van de Rosetta-missie. In een interview met de NOS vertelt hij dat dit slechts het begin is van het Rosetta-avontuur, maar dat dit zeker een enorm spannend moment is. In de livestream hieronder kun je live meekijken naar het moment dat Rosetta arriveert. Om 10:45 begint er een persconferentie, daarna wordt er tussen 11:00 en 11:30 hopelijk ruimtegeschiedenis geschreven.

Watch live streaming video from eurospaceagency at livestream.com

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *